În perioada 12.06. – 21.07. 2023, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal a desfășurat, în colaborare cu Institutul de Pre- și Protoistorie al Universității din Köln (Germania) și Institutul de Arheologie din Iași al Academiei Române, o nouă campanie de cercetări arheologice sistematice la Toboliu – „Dâmbul Zănăcanului” (jud. Bihor).
Investigațiile din acest an s-au concentrat pe așezarea secundară a locuirii de tip tell (locuire multistratificată, de lungă durată), aflată în acest punct. Cercetările au scos la iveală rămășițele a trei locuințe de suprafață, cu inventarul aferent (chirpici, fragmente ceramice și osteologice, unelte, vetre, gropi de provizii).
Pe baza artefactelor scoase la lumină, aceste locuințe se datează în perioada mijlocie a Epocii bronzului (1700 – 1550 î.Chr.). De asemenea, au fost prelevate probe de sol în vederea identificării resturilor de microfaună și paleobotanică cu scopul reconstituirii mediului ambiant, precum și pentru datarea cât mai precisă a descoperirilor prin metoda analizei de radiocarbon.
Datorită complexității deosebite a acestor descoperiri, cercetările arheologice vor continua și anul viitor.
În primii ani ai proiectului a fost investigată, prin săpături arheologice partea centrală a acestui sit, o așezare multistratificată cunoscută în literatura de specialitate sub numele de tell. Astfel de așezări sunt specifice perioadei mijlocii a epocii bronzului.
Pe parcursul campaniei din 2021 a fost investigată arheologic o suprafață de 60 m2 în care au fost descoperite resturile unei locuințe incediate alături de numeroase vetre de foc, unele decorate cu motive specifice perioadei. Au ieșit la lumină și nenumărate fragmente de vase ceramice și resturi osteologice de proveniență animală care vor fi supuse unor investigații interdisciplinare. Toate aceste descoperiri vor contribui substanțial la descifrarea și mai buna înțelegere a vieții cotidiene a oamenilor ce au trăit acum aproape 4000 de ani pe melagurile bihorene.
Ne găsiți și pe Google News