Delegatie a Camerei de Comert Americane si potential investitori in vizita la Oradea. „Dorim sa stimulam investitiile americane in Romania”
Stiri Oradea

Delegatie a Camerei de Comert Americane si potential investitori in vizita la Oradea. „Dorim sa stimulam investitiile americane in Romania”

Primarul Florin Birta împreună cu vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan au primit în această dimineață vizita reprezentanților Camerei de Comerț Americane – AmCham România și a unor potențiali investitori.

Delegația AmCham a fost condusă de președintele Ionuț Simion – manager Price WaterHouse Coopers (PwC) România. La întâlnire au participat și reprezentanții Serviciului Comercial al Ambasadei SUA în România, Thomas Hanson și Monica Eremia.

Schimbarea orașului a început cu accesarea de fonduri UE

În ultimii 12-13 ani, am încercat să schimbăm fața acestui oraș, căutând mereu metode să îi facem pe cei care se nasc în Oradea să rămână aici, să nu plece în altă parte. În acest sens, s-a pus mare accent pe accesarea fondurilor europene, iar începând din 2008 am implementat proiecte de peste 650 milioane de euro, aceasta însemnând  dezvoltare în domenii precum infrastructură, sănătate, transport public, zone pietonale. Parteneriatul care există acum între Primăria Oradea și Consiliul Județean este un alt element important, care va aduce o dezvoltare mult mai rapidă atât municipiului Oradea, cât și județului Bihor”, a precizat primarul Florin Birta.

Acesta le-a vorbit apoi oaspeților despre deschiderea administrației locale față de investitorii privați, aspect care a făcut ca veniturile și bugetul orașului să crească semnificativ în ultimii ani. De asemenea, primarul a subliniat importanța Universității din Oradea, care școlarizează anual 20.000 de studenți, dar și importanța susținerii învățământului dual, menit să vină în sprijinul investitorilor cu forță de muncă specializată.

La întâlnirea de azi a participat și directorul general al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Alina Silaghi.

Așa cum se știe, componenta de dezvoltare constând în atragerea investitorilor privați  este meritul Agenției de Dezvoltare Locală.

În Oradea există deja patru parcuri industriale, fiind atrase investiții de peste 600 milioane euro, alte investiții urmând să se concretizeze, fapt care va crește valoarea acestora la peste 1 miliard de euro.  Astfel, doar în parcurile industriale au fost create peste 10.000 de locuri de muncă în ultimii zece ani. 

Dezvoltarea județului – mobilitate, învățământ și promovare turistică

Mircea Mălan a punctat cele mai importante proiecte derulate de Consiliul Județean Bihor pe partea de mobilitate, aici amintind drumul expres Oradea – Arad, centurile metropolitane, dar și modul în care CJ Bihor susține învățământul – în acest sens fiind dat ca exemplu proiectul campusului școlar. De asemenea, vicepreședintele Mălan s-a referit la proiectele de promovare turistică a Bihorului, menționând argumentele județului, care se remarcă prin apa geotermală de calitate, frumusețea Apusenilor, produsele sale tradiționale, precum și tradiții unice, cojocul de Beiuș fiind elocvent, în acest sens.  

Mircea Mălan a prezentat delegației cojocul de Bihor, care a ajuns cunoscut în lume după ce a inspirat în chip original piesele vestimentare prezentate de o celebră casă de modă.

De altfel, frumosul cojoc a și fost îmbrăcat în timpul întâlnirii de către unii dintre membrii delegației româno-americane.

Președintele Camerei de Comerț Americane în România: Sunteți dovada că omul sfințește locul

Unul dintre cei care au îmbrăcat cojocul de Bihor a fost și Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerț Americane în România.

Este o onoare pentru mine să mă aflu azi la Oradea. Am pentru dumneavoastră un singur cuvânt de apreciere: sunteți dovada că omul sfințește locul. Prin proiectele dumneavoastră ați adus prosperitatea municipiului Oradea, iar acum și locuitorilor județului. Trebuie să vă spun faptul că anul acesta este pentru noi unul aniversar, deoarece se împlinesc 30 de ani de la înființarea Camerei de Comerț Americane în România. Pe agenda noastră se află stimularea investițiilor americane în România, dar a celor românești în America. În acest sens, am inițiat anul trecut un proiect inedit, acela de a ne întâlni cu primarii, cu reprezentanții comunităților locale de care aparțin membrii noștri”, a precizat Ionuț Simion, președintele AmCham – Camera de Comerț Americană în România.

Ne găsiți și pe Google News