Cornel Popa: Ce masuri luati, dle Prim Ministru, pentru a scadea rata de recidiva, care a ajuns la 80%, a celor eliberati conform Legii 169/2017
Politica

Cornel Popa: Ce masuri luati, dle Prim Ministru, pentru a scadea rata de recidiva, care a ajuns la 80%, a celor eliberati conform Legii 169/2017

In perioada 19.10.2017 – 26.11.2017, din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost puse în libertate 732 persoane, ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea nr. 169/2017. 

Rata de recidivă este de aproximativ 80% conform statisticilor. Pe acest subiect, dl. senator Cornel Popa a adresat o interpelare dl. Prim-Ministru, pe care o puteti vedea mai jos.

Domnule Prim-ministru,

În perioada 19.10.2017 – 26.11.2017, din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost puse în libertate 732 persoane, ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea nr. 169/2017. De asemenea, a fost admisă, de către instanțele de judecată competente, liberarea condiționată pentru 1575 persoane.

Au fost eliberați cinci deținuți condamnați pentru omor, opt condamnați pentru viol, 36 de persoane condamnate pentru tâlhărie, 50 de condamnați pentru furt. Datele oficiale arată că aproximativ 80% dintre deținuții eliberați recidivează într-o perioadă de un an de când sunt eliberați – un cadou frumos oferit românilor de autorități cu ocazia sărbătorilor…

În octombrie, Ministrul Justiției se declara surprins de valul de eliberări: ‚‚Vă mărturisesc că nu credeam că impactul va fi atât de mare, dar este efectul legii şi tot prin aplicarea legii au dobândit vocație la liberarea condiționată 3.349 de deținuți.’’  În altă ordine de idei, în 2014 s-a introdus în Codul penal și cel de Procedură penală măsura arestului la domiciliu. Există o statistică referitoarea la aplicarea acestei măsuri și la impactul acesteia în chestiunea supra-aglomerării din penitenciare? Pe baza lor, ar putea fi inițiată o dezbatere în sensul extinderii cazurilor în care se poate aplica această măsură, eventual în paralel cu ore de muncă în folosul comunității. Cu cât persoana respectivă este mai aproape de societate, cu atât se va putea integra mai ușor în comunitate. Și probabil ar scădea procentul de recidivă.

În fața acestor evidențe, vă întreb:

  • Măsura privind recursul compensatoriu, prevăzută în Legea nr. 169/2017 a rezolvat cerinţa CEDO privind încarcerarea în spaţii improprii?
  • Ce măsuri ia în calcul Guvernul pentru a scădea rata de recidivă şi a crește reintegrarea socială a deținuților eliberați?

Aștept răspuns scris.

Vă mulțumesc

Senator Cornel Popa

 

loading...