Cornel Popa catre ministrul Sanatatii: Cum veti rezolva problema sporurilor taiate, din sanatate?
Politica

Cornel Popa catre ministrul Sanatatii: Cum veti rezolva problema sporurilor taiate, din sanatate?

Cum veți rezolva problema salariilor și cum veți elimina situațiile anormale privind sporurile, fără a pune presiune pe bugetele proprii ale spitalelor, bugete care și așa sunt solicitate, intreaba Senatorul liberal Cornel Popa, intr-un document trimis ministrului Sanatatii

Iata, mai jos, textul integral al acestui document, trimis InfoOradea printr-un comunicat de presa, de catre Senatorul Popa

Începând cu această săptămână se aplică prevederile noii legi a salarizării și a noului regulament privind sporurile în sistemul medical. Dar în loc de o dublare a tuturor salariilor, cum s-a promis, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate atât creșteri de câteva mii de lei, cât și scăderi de până la 3.000 lei.

Înțeleg că Ministerul Sănătății cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. Dar această soluție poate fi maxim una temporară din lipsa fondurilor, astfel că în mai multe spitale din țară managerii caută cu disperare soluții pentru a evita noi proteste, încercând să acopere efectele dezastruoase ale legii.

Pentru a evita scăderile salariale unele spitale au stabilit sporuri mai mici pentru medici și asistente, care beneficiază prin lege de majorări salariale, și sporuri mai mari pentru infirmieri, pentru ca aceștia să nu aibă salariile scăzute. Aceste sporuri reflectă gradul de risc dintr-o specializare medicală astfel că acordarea de sporuri diferite în interiorul aceleiași secții reprezintă o situație anormală.

Este evident că nu s-a realizat o simulare detaliată pentru a analiza efectele legii înaintea adoptării ei. Dar sper că, măcar acum în ceasul al 12-lea, să reușiți să remediați situația pentru a putea asigura un act medical de calitate pacienților în România.

Astfel, vă întreb cum veți rezolva problema salariilor și cum veți elimina situațiile anormale privind sporurile, fără a pune presiune pe bugetele proprii ale spitalelor, bugete care și așa sunt solicitate?