Corel Popa catre Teodorovici: Recunoasteti ca sunteti vinovat de starea actuala a economiei romanesti?
Politica

Corel Popa catre Teodorovici: Recunoasteti ca sunteti vinovat de starea actuala a economiei romanesti?

noriel.ro
In situatia in care economia Romaniei da din ce in ce mai multe semnale ca se afla in pragul unui colaps, odata cu crestrea preturilor, a inflaiei si a ROBOR-ului, Senatorul Cornel Poa, a pus o intrebare ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, pe care v-o prezentam mai jos

Săptămâna trecută ați declarat că v-ați stabilit ca obiectiv să avem mai puțină dependență de spațiul european din punct de vedere economic, încercând să justificați creșterea inflației din România folosind creșterile de prețuri din alte piețe. Economiștii spun însă că vin vremuri grele: euro ar putea depăși 4 lei şi 73 de bani iar ROBORUL și inflația vor continua să crească.

Principalul motiv pentru deprecierea leului în raport cu euro spun specialiștii că ar fi diferența mare dintre importuri și exporturi. ROBOR-ul pe 3 luni ajunge la 3%, după ce în toamnă ne speriam când depășea abia un procent iar inflația este deja la 5%. Aceste efecte anulează în mare măsură toate creșterile salariale de până acum iar ironia economică este că tocmai decizia de creștere a salariilor peste productivitate a dus la această creștere a inflației.

Diferența dintre intrările şi ieșirile de valută a crescut cu 139% în primele două luni din an, până la 172 de milioane de euro. Iar acest fapt pune mari presiuni asupra cursului valutar, accentuându-se deficitul balanţei de plăţi.

decathlon.ro

În consecință, vă întreb, dacă aveți puterea să recunoașteți că fix guvernul PSD-ALDE este vinovat de această situație în care ne aflăm astăzi și ce măsuri imediate veţi pune în aplicare pentru redresarea economică?