Continuă verificarea modului în care orădenii selectează deșeurile
Stiri Oradea

Continuă verificarea modului în care orădenii selectează deșeurile

Primăria Municipiului Oradea continuă campania de verificare a modului în care se colectează selectiv deșeurile reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare (persoane fizice, persoane juridice).

În perioada 14-17 decembrie 2021, Primăria Oradea a continuat campania de verificare a modului de colectare selectiv a deșeurilor reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare (persoane fizice, persoane juridice) din zona de case din străzile Iuliu Maniu, Bradului,  Locomotivei, Michelangelo, Aron Cotruș, Traian Lalescu, Luminiței, Ioan Cantacuzino, Vagonului, Ştefan cel Mare, Sfântul Ladislau, Moldovei, Zimbrului, Lacul Roșu, Arenei, Bârsei, Mehedinți, precum și la un număr de 18 asociații de proprietari de pe străzile: Camille Flammarion, Ioan Cantacuzino, Transilvaniei, Zimbrului, Bârsei, Traian Lalescu, Moldovei, Ştefan cel Mare.

Controalele au fost efectuate prin patrule mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Oradea, S.C. RER VEST S.A și S.C. ECO Bihor S.A., cu sprijinul Poliției Locale Oradea.

Fracția deșeu reciclabil – 0 deșeuri neconforme din 105 utilizatori verificați

În urma controlului efectuat în data de 17 decembrie pe străzile Iuliu Maniu şi Bradului la un număr de 255 utilizatori ai serviciului de salubrizare, s-a constatat că 105 utilizatori au scos recipienții /sacii în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, toate acestea fiind conforme.

Fracția deșeu biodegradabil – 41 deșeuri neconforme din 97 utilizatori verificați

În urma controlului efectuat în data de 16 respectiv 17 decembrie pe străzile Iuliu Maniu, Bradului, Locomotivei, Michelangelo, Aron Cotruș, Traian Lalescu, Luminiței, Ioan Cantacuzino, Vagonului, Ştefan cel Mare, Sfântul Ladislau, Moldovei, Zimbrului, Lacul Roșu, Arenei, Bârsei, Mehedinți, la un număr total de 444 utilizatori ai serviciului de salubrizare, s-a constatat că 97 utilizatori au scos recipienții în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, deșeuri neconforme fiind identificate la un număr de 41 de generatori de deșeuri de pe Locomotivei nr.10, nr.17, nr.9B,  Michelangelo nr.18, nr.22, nr.4, nr.6A,  Aron Cotruș nr.11, nr.1A,   Traian Lalescu nr.15, nr.3A și nr.9,  Luminiței nr.11, nr.1B, Sfântul Ladislau nr.7, Zimbrului nr.16,    Lacul Roșu nr.12,  Iuliu Maniu nr.12, nr.14 ap.4, nr.24 ap.4, 6, 7, nr.25 ap.2A si 3A, nr.28 ap.5, nr.34 ap.5, nr.37/1, nr.43 ap.2, 4, 6, 6A, 8, nr.44 ap.11/A, 8, 9, nr.62, nr.64 ap.4, nr.68, nr.69, nr.70 ap.2, nr.72 ap.6, Bradului nr.13 ap.3, 4, nr.20 ap.2, nr.30 ap.1, 10, 2, nr.7-7/A, nr.31 ap.3, nr.42 ap.2, nr.43 ap.4, nr.6 ap.2, nr.9 ap.3.

Deșeul biodegradabil a fost contaminat cu alte fracții, de cele mai multe ori cu sticle și recipienți din plastic și aluminiu, tampoane, măști, textile, pungi și ambalaje din hârtie/carton, mucuri de țigară etc.

Echipa de control a  aplicat pe recipienții al căror conținut a fost contaminat cu alte fracții un autocolant cu mențiunea „DEȘEU NECONFORM”. Conținutul recipientului a fost încadrat automat ca DEȘEU REZIDUAL, recipientul nefiind golit de către operatorul serviciului public de salubrizare, fiind lăsat pe amplasament și colectat la o dată ulterioară conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu.

Avertismente de la Poliția Locală

În urma controalelor efectuate, Poliția Locală a aplicat 58 de avertismente persoanelor fizice și 8 asociațiilor de proprietari.

„Comparativ cu cea de-a șasea săptămână de verificări, când procentul de precolectare corectă a deșeurilor reciclabile a fost de 91.59%, în cea de-a șaptea săptămână s-a înregistrat creșterea acestuia la 100%. În cazul deșeului biodegradabil procentul a scăzut de la 54.44% în a cea de-a șasea săptămână, la 42.27% în săptămâna a șaptea”, a precizat Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Oradea.

Întrucât pe fracția de deșeu reciclabil precolectat în saci galbeni de către utilizatorii serviciului de salubrizare menajeră din curțile comune, Primăria Oradea a constatat că nu se pot identifica generatorii deșeurilor contaminate, pentru a evita pe viitor sancționarea contravențională a tuturor coproprietarilor de imobil, utilizatorii serviciului de salubrizare sunt rugați să menționeze pe sac (cu un marker sau pix) numărul apartamentului unde a fost generat deșeul. Ca urmare, s-a solicitat operatorului de salubritate să analizeze această disfuncționalitate în prestarea acestui serviciu de colectare a deșeului reciclabil în saci.

Utilizatorii serviciului de salubrizare au fost totodată informați asupra Regulilor colectării separate, fiind împărțite și materiale informative în acest sens.

Primăria Oradea dorește să mulțumească tuturor utilizatorilor serviciului de salubrizare menajera care au înțeles și au aplicat corect regulile de colectare selectivă.

Deșeul biodegradabil a fost precolectat corect la următoarele asociații de proprietari: As. Propr. Theodor Speranția bl. D7, As. Propr. Speranța, As. Propr. Lacul Roșu, As. Propr. Bârsa, As. Propr. Lalescu D29, As. Propr. Traian Lalescu Vila Mov, As. Propr. Moldovei 17.

Atragem atenția locuitorilor asupra faptului că toate categoriile de utilizatori ai serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de locatari, agenți economici, instituții publice) au obligația legală de precolectare separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară, în recipientele distinct inscripționate asigurate de operatorul serviciului. Ghidul de colectare distribuit de S.C. RER VEST S.A. poate fi consultat și în format electronic accesând link-ul https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare .

Pentru informații suplimentare cu privire la colectarea selectivă și la nerespectarea drepturilor/obligațiilor contractuale, utilizatorii serviciului de salubrizare pot apela serviciul de dispecerat al prestatorului SC RER VEST SĂ la nr. 0374885693 – Program telefonic (Luni – Vineri) 07:00 – 19:00; 0259433195 – Program telefonic (Luni – Duminică) 19:00 – 07:00.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News