Conferințele Dilema veche la Oradea, a doua ediție
Evenimente

Conferințele Dilema veche la Oradea, a doua ediție

Între 11 și 13 mai, de joi până sâmbătă, vor avea loc la Oradea „Conferințele Dilema veche”. Patronate de cea mai citită revistă de cultură din România, „Conferințele Dilema veche” se vor afla pentru a doua oară la Oradea, propunând publicului o serie de 6 evenimente desfășurate pe parcursul a trei seri, începând cu ora 18.00, la Sinagoga Neologă Sion.

Tema care reunește evenimentele culturale de la Oradea este „Ce-au fost și ce-au ajuns. Despre mărire și decădere în istorie”. Explicația temei este următoarea:

Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, ”ce-am fost și ce-am ajuns”; uneori și în varianta despre alții, ”ce-au fost și ce-au ajuns”. Este un fel de scurtă meditație oftată cu privire la măreția de altădată și precaritatea prezentului. Ideea creșterii și descreșterii tuturor lucrurilor de pe lumea aceasta nu este, bineînțeles doar a noastră. O găsim în Vechiul Testament, ba chiar o găsim și în surse anterioare. Totuși, noi românii avem un anumit primat în istoria lungă a acestui gînd. Nicolae Iorga observa că primul istoric care a povestit istoria unui imperiu în acești termeni, de creștere și descreștere, adică într-un fel dramaturgic, a fost Dimitrie Cantemir, cu a sa ”Historia Incrementorum atque Decrementorum Aulae Othomanicae” scrisă între 1714 și 1716. Astăzi, e aproape un clișeu să poveștești istoria unui imperiu după ideea creșterii și descreșterii. La începutul secolului al XVIII-lea, pare-se, nu era. Revendicăm, așadar, o anume preemțiune în materie și nu e de mirare, căci ”ce-am fost și ce-am ajuns” ne aste atît de propriu nouă, românilor, care atît de des ne plîngem singuri de milă.

Cum spun, ”ce-am fost și ce-am ajuns” nu e doar un suspin. Este un instrument de lucru. Este, cum s-ar spune astăzi, o ”grilă de lectură”. Și cel mai adesea ne-o aplicăm nouă înșine.

Această ediție a Conferințelor ”Dilema veche”, găzduită de prietenii noștri din Oradea, face acest exercițiu. Cu precizarea că ”ce-am fost și ce-am ajuns” poate fi foarte bine și observația unei creșteri, nu doar a unei căderi, atacăm tema din cît mai multe puncte de vedere, așa cum v-am obișnuit deja.

Sever Voinescu, redactor șef Dilema veche

În ordinea în care se vor prezenta publicului, iată invitații Conferințelor de la Oradea: istoricul Cosmin Popa, teologul și diplomatul Bogdan Tătaru-Cazaban, istoricul Mihai-Răzvan Ungureanu, profesorul de drept Valeriu Stoica, muzicianul Ovidiu Pintilie. Moderatorul evenimentelor din program va fi, ca de fiecare dată, Sever Voinescu, cel care va susține și ultima conferință a celor trei seri.

Formatul evenimentului include cinci conferințe urmate de dialoguri publice și un recital de chitară. Programul complet:

Joi 11 mai, Sinagoga Neologă Sion

18.00. Cosmin Popa, conferință

Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei

sau De ce au (și) rușii o relație complicată cu adevărul

19.30. Bogdan Tătaru-Cazaban, conferință

„Adame, unde ești?” Imagini și simboluri ale căderii omului

Vineri 12 mai, Sinagoga Neologă Sion

18.00. Mihai-Răzvan Ungureanu, conferință

Bătaia cea rupta din Rai.

Note despre violența din societatea moldovenească în vremea Regulamentului Organic

19.30. Valeriu Stoica, conferință

Despre continuitate în și între mărire și decădere

Sâmbătă 13 mai, Sinagoga Neologă Sion

18.00, Sever Voinescu, conferință

Cultura română de la minorat la majorat. Responsabilitatea publicului

19.30, Ovidiu Pintilie

Recital de chitară

“Conferințele Dilema veche” sunt un proiect inițiat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și organizat împreună cu revista Dilema veche, Primăria Municipiului Oradea și Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune.

Partener: Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune.

Ne găsiți și pe Google News