Conferința Internațională de Istorie  ACTA HISTORICA CIVITATIS LUGOSIENSIS, sub egida Universității din Oradea, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea din Padova și Universitatea Europeană „Drăgan” din Lugoj
Educatie

Conferința Internațională de Istorie ACTA HISTORICA CIVITATIS LUGOSIENSIS, sub egida Universității din Oradea, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea din Padova și Universitatea Europeană „Drăgan” din Lugoj

În perioada 17-19 septembrie, orașul Lugoj se va constitui într-un important reper contemporan, o adevărată axă în istoriografia românească și europeană, prin organizarea primei ediții a unei selecte manifestări științifice de profil: Conferința Internațională de Istorie „Acta Historica Civitatis Lugosiensis”.

Desfășurată în format hibrid, sub egida Centrului de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău reprezentată de rectorul Universității din Oradea, prof.univ.dr.habil. Constantin Bungău, reuniunea istoricilor va fi coordonată de un comitet științific prezidat de directorul Școlii Doctorale de la Facultatea de Istorie orădeană, prof.univ.dr.habil. Sorin-Domițian Șipoș, și, în calitate de președinți onorifici, de trei reputați universitari, reprezentanți ai unor instituții academice de top, partenere în generosul proiect, și anume, prof.univ.dr.habil. Dan Octavian Cepraga (Universitatea din Padova), prof.univ.dr.habil. Ion Eremia (Universitatea de Stat din Moldova) și prof.univ.dr. Igor Șarov, rectorul prestigioasei instituții academice din Chișinău. Ne va onora cu prezența și prof.univ.dr. Dumitru Cornean, rectorul Universității Europene „Drăgan”.

Organizatorii au propus participanților dezbaterea unor teme de istorie locală și istorie națională în context european. Au fost concepute două secțiuni: „Literatură, jurnalism și relații internaționale” și „Istorie și mentalități”. În cadrul acestora vor fi prezentate, de reprezentanții unor școli doctorale naționale și internaționale diacronic, din spațiul Evului Mediu până la istoria modernă și contemporană, teme de interes național cu semnificative interferențe și reverberații europene.

Programul conferinței este unul foarte generos, iar cele două secțiuni din formatul ediției inaugurale a conferinței oferă o largă perspectivă tematică, cu prezența unor tineri universitari, doctoranzi, cercetători, muzeografi, jurnaliști, reprezentanți ai unor varii confesiuni, care se vor constitui într-un interesant, pilduitor mozaic istoriografic, acoperind diverse și inedite spații, configurând realități și sensibile interpretări, bazate pe cele mai recente cercetări arhivistice. În prima zi a ambițiosului excurs istoric, admiratorii lui Clio prezenți în Holul de marmură al Universității lugojene vor putea asista la o consistentă sesiune de prezentare și lansare de carte, un veritabil maraton editorial cu lucrări semnate de nume grele din domeniul istorie.

interlink.ro

În finalul primelor două zile de expuneri și dezbateri, seara, în Holul de marmură al universității lugojene, organizatorii vor dărui invitaților, publicului meloman lugojean, o selectă serată muzicală, cu participarea unor artiști lugojeni și timișoreni consacrați: mezzosoprana dr. Aura Twarowska (Opera de Stat din Viena), violonista Maria Gloria Mihai (Filarmonica „Banatul” din Timișoara), pianista Raluca Miclăuș (Lugoj) și tinerii, dar performanții pianiști Patricia Roșca și Mihai Alexandru Piroi.

În ultima zi a Conferinței Internaționale de Istorie „Acta Historica Civitatis Lugosiensis”, participanții vor fi invitați la o excursie de documentare la cetatea medievală din satul Jdioara.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News