Concurs pentru realizarea unui ansamblu statuar în preajma Podului Centenarului
Stiri Oradea

Concurs pentru realizarea unui ansamblu statuar în preajma Podului Centenarului

În ședința Consiliului Local de săptămâna aceasta se va supune aprobării caietul de sarcini privind tema de proiectare și execuție a lucrărilor ”Amplasare ansamblu statuar Podul Centenarului Oradea”.

Așa cum s-a anunţat anterior, Primăria Oradea va realiza în locul actualei pasarele pietonale de la fostul Centru de Calcul, pasarelă construită în anii ’50,  un pod rutier, care se va numi ”Podul Centenarului”. Acesta urmează să fie inaugurat în data de 1 Decembrie 2018, cu prilejul Centenarului Unirii. Totodată, în preajma Podului Centenarului se dorește realizarea unui ansamblu statuar corespunzător.

De menționat că în anul 2018 se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Conducerea Primăriei Oradea conștientizează, respectă și dorește să valorifice patrimoniul istoric prin continua celebrare a acestuia, iar în acest sens, construirea Podului Centenarului, ai cărui indicatori au fost deja aprobați în martie 2017, reprezintă un prim pas.

Un al doilea pas este acela de a sublinia rolul comemorativ al acestui element urban prin transformarea rolului funcțional al acestui pod și a zonelor adiacente de la capetele sale în platforme de expunere cu rol permanent a unor obiecte de artă figurativă contemporană, parțial interactivă.

Concursul de soluții pentru realizarea acestui ansamblu statuar se va desfășura conform regulamentului pentru concursul de soluții, regulament care va fi încărcat în SEAP, alături de caietul de sarcini și care va fi verificat de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

Jurizarea concursului se va face de către o comisie formată din 7 membri, reprezentanți ai administrației publice locale, doi arhitecți membri ai Ordinului Arhitecților din România (O.A.R) atestați ca specialiști de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, un artist plastic, un istoric/critic de artă. Secretariatul comisiei de jurizare va fi asigurat de către Instituția Arhitectului Șef din cadrul Primăriei Oradea.

Conducerea Primăriei Oradea își propune prin acest proiect amplasarea unui ansamblu statuar coerent, simbolic-figurativ, format din 6 piese unitare, repartizate astfel: 4 piese unitare reprezentative pentru comemorarea a 100 de ani de la Marea Unire deasupra cotei de îmbinare ale arcelor superioare ale podului cu nivelul tablierului; o piesă reprezentativă pentru comemorarea a 100 de ani de la Marea Unire în sensul giratoriu amplasat la intersecția străzilor Ady Endre, Sf. Apostol Andrei și Szigligeti Ede și o altă piesă reprezentativă pentru comemorarea a 100 de ani de la Marea Unire în sensul giratoriu amplasat la intersecția străzilor Plevnei, Călărașilor și Principatele Unite sau în zona verde amplasată la intersecția străzilor Călărașilor și Principatele Unite (în funcție de analiza relațiilor spațial – volumetrice).

loading...