Filarmonica de Stat Oradea invită publicul la un concert intitulat Un american la Paris, care va avea loc joi, 2 februarie la ora 19, în sala de concerte Enescu-Bartok. Concertul îi are ca protagoniști pe solistul Valentin Șerban la vioară și dirijorul Romeo Rîmbu.
Titlul concertului provine din lucrarea omonimă, compusă de George Gershwin, aceasta fiind o piesă orchestrală cu influențe jazz. Fiind una dintre cele mai importante lucrări din repertoriul american, va fi prezentată și în partea a doua a concertului orădean. Prima parte aduce în fața publicului lucrarea Into the sky, scrisă de compozitoarea americană Dinah Bianchi și Concertul pentru vioară în Re Major, op. 35 de Erich Wolfgang Korngold, compozitor austriac, care a devenit cunoscut prin muzica compusă la Hollywood. Prin urmare, cei trei compozitori au adus o contribuție importantă muzicii americane pe parcursul ultimilor 100 de ani.
Dinah Bianchi este o tânără compozitoare din Michigan, Statele Unite ale Americii, care compune lucrări orchestrale, muzică de cameră, muzică electronică și muzică dedicată trupelor de concert. Compozițiile sale sunt primite cu entuziasm în Europa, Asia și SUA. În paralel cu activitatea componistică, Dinah Bianchi activează și ca interpretă la corn francez în mai multe orchestre. Aceasta și-a finalizat studiile la corn, iar în prezent își definitivează doctoratul în compoziție la Universitatea de Stat din Michigan.
Lucrarea sa Into the sky poartă ascultătorul într-o călătorie muzicală entuziastă care îl urcă la cer și mai departe. Piesa a fost scrisă pentru orchestră și este o lucrare care stimulează imaginația și ne amintește cum este să privești această lume magnifică prin ochii unui copil, cu inocență și splendoare. Into the sky a primit în anul 2022 premiul Global Music Award.
Erich Wolfgang Korngold a fost un compozitor austriac din secolul XX, care a compus muzică de film și muzică clasică. Korngold a ajuns în Statele Unite în anul 1934, la invitația directorului de film Max Reinhardt. Un an mai târziu, compozitorul scria deja muzica pentru filme produse de studiourile Paramount Pictures și Warner Bros., devenind unul dintre primii compozitori care au lucrat la Hollywood. Chiar dacă muzica de film i-a adus succes, Korngold și-a dorit să se întoarcă la muzica clasică. Astfel, în anul 1945 a apărut Concertul pentru vioară în Re Major, op. 35.
Concertul a fost dedicat Almei Mahler, văduva compozitorului Gustav Mahler. Premiera concertului a avut loc la data de 15 februarie 1947 cu Jascha Heifetz, în calitate de solist, iar la pupitrul Orchestrei Simfonice din St. Louis s-a aflat Vladimir Golschmann. Așa cum s-a întâmplat și cu alte lucrări ale sale, și Concertul pentru vioară a împrumutat material tematic din muzica sa de film. Începutul atipic cu solo la vioară face parte din filmul Another Dawn, iar tema a doua, mai lirică și mai expansivă, provine din filmul Juarez. Chiar dacă Erich Korngold a fost adesea acuzat de faptul că introduce elemente sofisticate din muzica clasică în muzica de la Hollywood, se pare că influența a avut loc și în sens invers.
George Gershwin a fost unul dintre cei mai importanți compozitori americani din secolul al XX-lea. Acesta a reușit să reunească în lucrările sale, elemente din muzica cultă și din muzica de jazz din prima jumătate a secolului XX. Gershwin a compus atât pentru sălile de concert, cât și pentru teatrele muzicale de pe Broadway. Alături de An American in Paris, Rhapsody in Blue și Porgy and Bess sunt cele mai cunoscute compoziții ale sale.
An American in Paris (Un american la Paris) este o piesă orchestrală cu puternice influențe jazz. Premiera acesteia a avut loc la Carnegie Hall din New York, la 13 decembrie 1928. Piesa a fost prima lucrare din creația lui Gershwin care a fost compusă doar pentru orchestră, fără a introduce și pianul, și care cuprinde o varietate bogată de armonii din muzica jazz. Rădăcinile lucrării provin din fragmentul muzical Very Parisienne, scris de către Gershwin în anul 1926, cânt a vizitat pentru prima dată Parisul. Compozitorul a fost inspirat de timpul petrecut în capitala Franței în anii așa-numiți Années folles (ani nebuni) – decada 1920 descrisă prin bogatele colaborări ce au avut loc pe plan social și cultural. George Gershwin a declarat cu privire la lucrarea An American in Paris faptul că și-a dorit să portretizeze impresiile unui vizitator american în Paris, impresii create în timpul plimbărilor prin oraș, absorbind atmosfera franțuzească, dar și auzind zgomotele variate de pe stradă. Aceste zgomote au fost introduse și în piesă, prin claxoane de taxi. În anul 1951, atunci când George Gershwin nu mai era în viață, numeroase fragmente muzicale din piesa sa au fost preluate pentru a fi folosite în filmul cu același nume.
Violonistul Valentin Șerban este câștigătorul ediției 2020/2021 a Festivalului Internațional George Enescu, interpretând în finală Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Jean Sibelius. Valentin s-a format în orașul natal, Brașov, studiind vioara de la vârsta de 7 ani. După ce a absolvit Facultatea de Muzică din Brașov, a ales să își completeze studiile de master la Graz, Austria. S-a bucurat totodată de participarea la cursuri de măiestrie susținute de violoniști renumiți pe plan internațional, câteva nume fiind Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Ștefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski, Ilarion Ionescu – Galaţi, sau Leonidas Kavakos. Cariera de succes a lui Valentin Șerban a fost distinsă și cu alte premii, în afara celui obținut la Festivalul George Enescu. Câteva dintre competițiile în care a fost laureat violonistul sunt: Competiția Națională Mihai Jora, Competiția Internațională Ștefan Ruha și Competiția Internațională Andrea Postacchini, Italia. Pe lângă activitatea de concert, profesionalismul violonistului poate fi regăsit și în înregistrările în care a interpretat integrala sonatelor pentru vioară și pian de Johannes Brahms și Trio-ului în Sol minor op. 15 de Bedřich Smetana. În concertele și recitalurile susținute pe marile scene europene, Valentin Șerban abordează lucrări dintr-un spectru larg, cuprinzând muzică de cameră, lucrări de virtuozitate și mari concerte pentru vioară și orchestră. În prezent, violonistul activează în cadrul orchestrei Les Dissonances din Paris.
Romeo Rîmbu este un muzician complex, activând atât ca oboist, cât și ca dirijor de orchestră. În calitate de instrumentist a colaborat cu orchestre din România, Germania, Grecia, Italia, Spania, Franța sau Elveția și a obținut distincții la concursuri naționale de specialitate. În plus, se remarcă prin interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart în sala Musikverein din Viena. Romeo Rîmbu se află în postura de dirijor din anul 1990, atunci când a participat la un curs de specializare din cadrul Academiei Ottorino Respighi Roma. De asemenea, a studiat arta dirijorală la Oradea între 1991-1993, continuând studiile la Academia din Pescara, Italia. Romeo Rîmbu a susținut concerte pe patru continente, dirijând orchestre din Europa, Statele Unite ale Americii, Japonia și Coreea de Sud. Acesta s-a aflat la pupitrul unor ansambluri simfonice, precum Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, New York University’s Contemporary Music Ensemble, The Symphonic Orchestra of Athens, Wuppertaler Symphonieorchester. De asemenea, dirijorul a colaborat cu numeroase orchestre simfonice din România. Romeo Rîmbu activează și în calitate de pedagog, obținând în anul 2010 titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Națională de Muzică din București. În prezent, este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și profesor universitar la Facultatea de Arte din Oradea.
Ne găsiți și pe Google News