Concert simfonic „Haydn & Dittersdorf” la Filarmonica de Stat Oradea
Cultura

Concert simfonic „Haydn & Dittersdorf” la Filarmonica de Stat Oradea

Filarmonica de Stat Oradea invită publicul meloman la un concert ce va avea loc la Catedrala Romano – Catolică din Oradea.

Acesta va avea loc joi, 19 mai, începând cu ora 19.00. Programul cuprinde lucrări din clasicismul vienez, avându-i în prim-plan pe cei doi compozitori austrieci Michael Haydn și Carl Ditters von Dittersdorf. Astfel, prima lucrare este intitulată 6 Menuete și face parte din creația lui Haydn, iar Concertul pentru harpă și orchestră în La major și Simfonia în la minor sunt compoziții scrise de Dittersdorf. La harpă se va afla solista Szabó Kati Kinga, iar la pupitru se va afla Jankó Zsolt.

Michael Haydn a fost fratele mai mic al marelui clasic Joseph Haydn și poate din această cauză creația sa se află în umba fratelui său. Muzicologul Karl Geiringer susține faptul că Michael Haydn nu este apreciat la adevărata sa valoare. Acesta își susține afirmația făcând trimitere la lucrările liturgice ale lui Haydn, corurile bărbătești și multe lucrări instrumentale care sunt situate la un nivel respectabil și merită să fie promovate. În categoria pieselor instrumentale se află și cele 6 Menuete, pe lângă acestea fiind scrise și alte colecții de menuete, menuettini, dansuri germane sau engleze.

Carl Ditters von Dittersdorf a fost contemporan cu Michael Haydn, fiind doar cu doi ani mai mic decât acesta. El a fost compozitor, violonist și s-a ocupat și de silvologie. În ceea ce privește creația sa, aceasta este foarte vastă, însă prea puțin cunoscută publicului meloman. Dittersdorf a compus printre altele, concerte pentru oboi, flaut, vioară, violă, violoncel, contrabas și formații de cordari și suflători. Concertul pentru harpă și orchestră în La major este singurul concert dedicat acestui instrument, fiind de fapt compus pentru clavecin.

Dacă Joseph Haydn este „tatăl simfoniei” și cel care a compus peste 100 de lucrări în acest gen, se pare că nici Dittersdorf nu se află mai prejos. Acesta a scris aproximativ 120 de simfonii, la care se mai adaugă încă 90 care se pare că i-ar aparține. Multe dintre acestea sunt păstrate doar sub formă de manuscris, fiind partiturile originale sau copii după acestea. Simfonia în la minor este o mostră din creația simfonică vastă a lui Dittersdorf.

Alăturarea celor doi compozitori în programul concertului de joi seara nu este întâmplătoare, aceștia având rădăcini adânci în viața culturală a Oradiei, arta muzicală cunoscând prin intermediul lor momente de afirmare la nivel european. Prezența la Oradea a celor doi compozitori se datorează în mare măsură lui Adam Patachich, personalitate cu o cultură vastă, membru al Academiei Arcadiene din Roma, ce și-a dorit să introducă și la Oradea elementele culturii vieneze, muzica fiind un element fundamental în constructul cultural gândit de acesta.

Rolul pe care Michael Haydn l-a avut în dezvoltarea culturală a Oradiei a fost acela de a realiza concerte de tip academic, cu lucrări ale compozitorilor vremii, inclusiv ale fratelui acestuia Joseph Haydn, dar și creații personale. Capela muzicală, unde Michael Haydn era Capellea Magister, era situată în centrul orașului la Catedrala Episcopală, dar și la Beiuș unde Adam Patachich avea reședința de vară. Măestria lui Michael Haydn s-a remarcat atât prin numeroasele concerte academice cât și prin concertele Capelei muzicale în cadrul sărbătorilor cu caracter laic, ce au dus în final la renumitele „balurilor mascate”. După cei cinci ani petrecuți de Michael Haydn la Oradea, conducerea capelei muzicale a revenit lui Ditters von Dittersdorf în anul 1765 și a funcționat până în anul 1769. Activitatea celor doi muzicieni între anii 1760 și 1770 a reprezentat baza a ceea ce astăzi reprezintă muzica simfonică în orașul de pe Crișul Repede, cultura muzicală îmbogățindu-se simțitor datorită celor doi compozitori de geniu.

Memoria culturală a celor doi compozitori este sărbătorită astfel de Filarmonica de Stat Oradea, printr-un concert care v-a aduce în Catedrala Episcopală muzica ce răsuna la final de secol XVIII în Oradea.

Janko Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Acesta a absolvit studiile universitare în România, completându-și apoi formarea educațională la Viena și Veneția. Ulterior, a participat la cursuri de măiestrie în mai multe țări precum Germania sau Elveția. Timp de cinci ani a fost dirijor asistent la Orchestra Festival din Budapesta, iar în prezent este invitat în calitate de dirijor de către orchestre din străinătate și din țară.

Solista Szabó Kati Kinga, originară din Cluj – Napoca, a urmat cursurile Academiei de Muzica Gh. Dima susținând lucrarea de Master la aceeași instituție. După finalizarea ciclului de licență a fost admisă pe poziția de harpista la orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca. Încă din perioada studenției harpista Szabó Kati Kinga a colaborat intens cu Filarmonica de Stat Oradea, recent fiind o prezență obișnuită la concertele Filarmonicii din Satu Mare. În prezent este profesor al clasei de harpă la Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj- Napoca, colaborând de pe aceeași poziție pentru o scurta perioadă la Facultatea de Muzica din Iași. 

Prețul biletelor la concertele vocal simfonice și simfonice ale Filarmonicii de Stat Oradea pentru stagiunea 2021 – 2022:

  • Categoria A: 45 lei
  • Categoria B: 40 lei
  • Categoria C: 35 lei
  • Categoria D: 30 lei
  • Categoria E: 20 lei
  • Categoria F (elevi de la licee de artă și studenți de la facultăți de muzică din România): 10 lei
  • Bilet reducere pentru elevi și studenți: 15 lei
  • Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii orădene și online la: https://www.bilete.ro/haydn-dittersdorf/
  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News