CNAIR a aprobat construirea Centurii Metropolitane a Oradiei ce ne va lega de viitoarea autostrada A3. 12 poduri si pasaje si 3 noduri rutiere
Stiri Oradea

CNAIR a aprobat construirea Centurii Metropolitane a Oradiei ce ne va lega de viitoarea autostrada A3. 12 poduri si pasaje si 3 noduri rutiere

legatura centura oradea - a3
legatura centura oradea – a3
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan a anuntat in aceasta seara, ca in cursul zilei de vineri, 21.12.2018, Comisia Tehnica a CNAIR a aprobat construirea drumului de legatura dintre Centura Oradea si viitoare Autostrada a Transilvaniei (A3).

Vineri, înainte de Crăciun, au fost aprobați în Comisia Tehnică a Companiei de autostrăzi (CNAIR) indicatorii tehnico-economici ai legăturii de patru benzi dintre orașul Oradea și viitoarea autostradă Transilvania, proiect realizat de Zona Metropolitană Oradea„, spune primarul Ilie Bolojan.

Acest nou drum cu profil de autostradă va lega centura Oradea din zona Calea Santandrei de viitoarea autostradă, pe care o va „înțepa” la 2,5 km de graniță, într-un nod rutier. Lungimea acestui nou drum va fi de 19,5 km. Am finalizat și procedurile necesare exproprierii terenurilor afectate de această investiție. Investiția va fi realizată de Compania de autostrăzi printr-o finanțare europeană și se ridică la aproape 150 de milioane de euro.

Ilie Bolojan a mai precizat ca: „Dacă nu vor fi probleme, ar urma ca, în primul trimestru al anului 2019, să se aprobe indicatorii proiectului printr-o hotărâre de guvern, inclusiv să se finalizeze exproprierea. Lucrările ar putea începe la sfârșitul anului 2019. În doi ani de zile, cam în același timp cu finalizarea primelor tronsoane ale autostrăzii Transilvania de la intrarea în țară, s-ar putea termina și această legătură rutieră, foarte importantă pentru Oradea și județul Bihor”.

In luna august a acestui an, Ilie Bolojan anunta intr-o conferinta de presa ca „Am aprobat indicatorii pentru actualizare SF-ului drumului de legatură de la centura Oradea la A3, iar zilele trecute am predat CNAIR documentația actualizată, urmând o perioadă de verificări. Dacă toate lucrurile vor fi în bună regulă, atunci acest proiect foarte important pentru orașul Oradea și pentru întreaga Zonă Metropolitană, urmează să parcurgă procedura de avizare standard: comisii tehnico-economice ale Ministerului Transporturilor/CNAIR, comisia interministerială și aprobarea indicatorilor prin Hotărâre de Guvern.”

Citeste si: Primaria Oradea a predat catre CNAIR documentatia pentru drumul de legatura cu A3 si centura Biharia

Proiectul intitulat LEGĂTURA CENTURA ORADEA (giratie Calea Sîntandrei) – AUTOSTRADA A3 (Biharia) reprezinta realizarea unei prelungiri a inelului ocolitor al orasului, pe un traseu exterior zonelor urbanizate si racord la viitorul traseu al autostrăzii A3, ce optimizeaza relatiile pe teritoriul Zonei Metropolitane Oradea si implicit ale municipiului Oradea cu alte drumuri naționale și județene conexe,  in scopul creșterii mobilității la nivelul infrastructurii rutiere, ce va contribui la promovarea competitivităţii economice şi la îmbunătăţirea condiţiilor în transportul rutier de mărfuri şi călători şi la reducerea emisiilor poluante prin eliminarea/reducerea blocajelor de trafic prin reducerea duratelor de transport.

Intr-un comunicat anterior, primaria Oradea preciza ca, pe viitoarea Centura Metropolitana se vor realiza 12 poduri și pasaje noi, precum și 3 noduri rutiere, iar valoarea totală a investiției  este de 719.515.924,96  lei  inclusiv TVA

„Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect: proiectanților și colegilor de la Zona Metropolitană, Primăriei Biharia pentru exproprierea terenului de sub nodul rutier cu autostrada, Agenției de Mediu pentru emiterea acordurilor de mediu și reprezentanților CNAIR care au susținut proiectul tehnic”, a tinut sa precizeze Primarul Oradiei

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News