Anunțuri publicitare
CJ Bihor va investi 22 de milioane de lei, din fonduri europene, la Muzeul “Tarii Crisurilor”
Stiri Bihor

CJ Bihor va investi 22 de milioane de lei, din fonduri europene, la Muzeul “Tarii Crisurilor”

Consiliul Județean Bihor a primit adresa privind rezultatul evaluării tehnice și financiare a cererii de finanțare pentru proiectul ”Reparații Capitale și Amenajări Interioare, Sediu Nou – Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Lucrări de Amenajare Incintă și Amenajări Speciale de Muzeu”. Documentația proiectului a fost înaintată către ADR Nord-Vest în toamna anului 2016 pe POR 2014-2020, Axa prioritară 5 ”Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1. ”Conservarea, Protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

În cadrul etapei de evaluare tehnică și financiară, proiectul Consiliului Județean Bihor a obținut punctajul de 80,50 puncte, al treilea cel mai mare punctaj din peste 100 de proiecte. În urma informării rezultatului privind acest rezultat, instituția noastră nu a depus nicio contestație.

Optimismul de acum două săptămâni prinde contur înspre un proiect definitiv câștigat. Speranța mea este că vom putea semna contractul de finanțare în valoare de 21,8 milioane RON cât de curând, poate chiar săptămâna viitoare”, ne-a declarat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor.

Proiectul din această etapă de reparații și reamenajare va cuprinde lucrări de amenajări și dotări interioare pentru clădirea monument istoric (însemnând pereți de compartimentare din gips-carton, pereți din sticlă, pardoseli supraînălțate, tavane din gips-carton, compartimentări mobile, mobilier – structuri pentru expunere obiecte, vitrine de expunere, elemente de decor și de informare, reconstituiri și alte elemente tridimensionale), dar și lucrări de amenajare a spațiului public aferent curții muzeului (însemnând reabilitarea porții principale de acces, curățarea terenului și amenajarea spațiului verde, construirea unui amfiteatru, amenajarea unui spațiu de așteptare, repararea fântânii, pavajul aleilor, amenajare de parcări, repararea și completarea împrejmuirii, restaurarea cabinei de pază, sistematizarea pe verticală și realizarea rețelelor exterioare, realizarea unui sistem de iluminat arhitectural și montarea de mobilier urban).

În urma deschiderii parțiale a noului sediu al muzeului, prin proiectul declarat acum câștigător, se realizează o altă etapă importantă înainte ca iubitorii de artă și istorie din județul Bihor și din întreaga regiune să redobândească cel mai important lăcaș de cultură din această zonă a țării.

Foto: CJ Bihor

Anunțuri publicitare
loading...