Ce masuri a luat Prefectura Bihor pentru prevenirea si raspandirea infectarii cu coronavirus
Stiri Oradea

Ce masuri a luat Prefectura Bihor pentru prevenirea si raspandirea infectarii cu coronavirus

noriel.ro
Astăzi, 25.02.2020, Ministerul Sănătății a comunicat setul de măsuri luat la nivelul Guvernului privind prevenția Covid19.

Instituția Prefectului Județul Bihor a continuat demersurile privind implementarea unor măsuri suplimentare de prevenție și pregătire în Bihor, care, fiind situat la graniță, este mult mai expus decât alte județe din țară.  Medicii de familie din Bihor intră, de astăzi, în prima linie de aplicare a măsurilor de prevenție și de informare a pacienților cu privire la coronavirus.

Măsurile pentru prevenție la nivel național vizează două categorii de cetățeni, români sau străini, care intră în România:

  1. Persoanele care intră în țară venind din focarele declarate, respectiv provincia Hubei, de pe vasul decroazieră Diamond Princess din Japonia sau din oricare cele 12 localități din Italia, vor intra în carantină în centrele desemnate la nivel național;
  2. Persoanele care vin din regiunile Lombardia sau Veneto vor intra în autoizolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia dacă este cazul, primind adeverință medicală pentru concediu în baza unui aviz DSP.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat implementarea unui telefon verde la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică și al Ministerului Sănătății, pentru a răspunde cetățenilor la orice întrebare referitoare la coronavirus. De asemenea, ministrul a anunțat distribuirea a 2 seturi de materiale cu instrucțiuni adresate persoanelor care se află în centrele de carantină, precum și celor care se află în izolare la domiciliu. Nerespectatea strictă a acestor instrucțiunilor poate atrage sancțiuni de natură penală.

decathlon.ro

La nivel local, astăzi la ora 09.00 în Aula Facultății de Medicină, a avut loc întrunirea medicilor de familie convocată de Direcția Publică de Sănătate Bihor la solicitarea prefectului Dumitru Țiplea.

Întâlnirea a fost prezidată de prefectul Dumitru Țiplea, alături de subprefectul Horia Carțiș, directorul DSP Oradea, Daniela Rahotă, inspectorul șef  ISU Crișana, col. Sorin Caba, medicul șef UPU Bihor, dr. Hadrian Borcea, precum și managerul Serviciului de Ambulanță Județean, dr. Venter Liciniu.

Prefectul Țiplea a adresat sălii arhipline mulțumiri pentru prezența în număr mare și aprecieri pentru efort. “Județul Bihor este la granița de Vest și gestionăm 6 puncte de trecere a frontierei. Avem o situație specială, iar dumneavoastră sunteți prima verigă în relația cu cetățenii și sunteți foarte importanți în acest context. Suntem primul județ din România care organizează această întâlnire în vederea pregătirii dumneavoastră pentru a preveni infectările cu coronavirus.”

În cadrul întâlnirii au fost rezumate pregătirile și măsurile existente la nivelul județului (și avizate prin hotărâre a Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență):

  1. Două spații cu 98 de paturi pregătite de carantină pentru persoanele care intră în țară venind din zone declarate focar de infecție. Spațiile respectă normativelor sanitare fiind: izolate de comunități, cu camere individuale și acces la spații sanitare și au toate facilitățile și utilitățile necesare pentru a asigura un trai decent timp de câteva săptămâni, inclusiv catering;
  2. Zonarea județului și alocarea în fiecare zonă a unui echipaj de intervenție mobilă format din membri Serviciului de Ambulanță Județean și a Unității de Primire Urgențe Bihor, pentru a răspunde cu promptitudine apelurilor populației;
  3. La solicitarea prefectului Tiplea, suplimentarea liniilor telefonice și a numărului de dispeceri de la Serviciul de urgență 112, precum și instituirea unei linii dedicate pentru coronavirus, în vederea informării corecte a populației și distribuirea eficientă a cazurilor;
  4. Trei schimburi a câte 2 cadre medicale pentru gardă permanentă în punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor;
  5. Achiziția și distribuirea de termo-scannere în punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor.
  6. La propunerea prefectului Țiplea, în cadrul videoconferinței convocate de MAI în cursul serii de ieri s-a aprobat o importantă modificare în ceea ce privește completarea chestionarelor la punctele de frontieră, care vor include o declarație pe proprie răspundere că datele completate sunt corecte.

Întâlnirea a continuat cu instruirea medicilor de familie privind procedura de lucru în cadrul contextul epidemiologic privind cazurile suspecte de Covid19. Bihorul este primul județ din țară în care medicii de familie au fost convocați pentru a aplica măsuri de prevenție și a informa cetățenii cu privire la coronavirus.