“Cazul Nutripork” pe masa Ministrului Mediului. Ce masuri se vor lua in perioada urmatoare
Stiri Oradea

“Cazul Nutripork” pe masa Ministrului Mediului. Ce masuri se vor lua in perioada urmatoare

In urma cu 2 zile, deputatul Florica Chereches s-a intalnit la Bucuresti cu dl Raul Pop, Secretar de Stat in Ministerul Mediului, pentru a prezenta un dosar ce contine o serie de documente, ce vor fi aduse spre cunostinta doamnei ministru Cristiana Pașca Palmer.

“Le-am prezentat un dosar care contine un memoriu pentru doamna ministru, la care am anexat scrisoarea mea catre Agentia de Mediu si Garda de Mediu, raspunsurile lor, reactia firmei Nutripork, autorizatia de mediu  primita de firma in 2007, copie de pe solicitarea recenta a  Primariei Oradea si a doamnei ing. Liana Lezeu, adresate doamnei ministru Cristiana Pasca Palmer. Am anexat si o copie de pe solicitarea firmei Nutripork catre Ministerul Agriculturii, pentru a initia modifcari legislative care sa permita fermelor să primeasca despagubiri in cazul in care zonele in care opereaza s-au dezvoltat urbarial dupa ce au inceput activitatea. Aceasta, după parerea mea, este o recunoastere indirecta a faptului ca firma polueaza si deranjeaza cetatenii.”, a precizat deputatul Florica Chereches.

De asemenea, a fost solicitata trimiterea unui corp de control al ministerului, care sa verifice: conditiile in care a fost eliberata autorizatia de mediu si eventualitatea ca acestea sa sufere modificari in functie de anumiti parametri suplimentari, modul in care firma isi desfasoara activitatea si respecta prevederile referitoare la protectia mediului, modul in care firma isi gestioneaza deseurile si vulnerabilitatea zonei la poluarea cu nitriti, avand in vedere faptul ca sunt informatii ca nivelul admis in sol si in apele subterane este depasit.

“Am mentionat ca nu doresc inchiderea firmei ci rezolvarea problemei mirosului, iar solutia doar ei pot sa o ofere, dupa analizarea cazului. E posibil sa fie nevoie si de modificarea prin ordin de ministru a distantei dintre fermele de crestere animale si locuinte pentru ca e evident ca folosindu-se tehnologia actuala, ea nu este suficienta pentru a inlatura acest disconfort. E posibil, de asemenea, ca firmei sa-i fie recomandate masuri suplimentare.”, a mai precizat deputatul Florica Chereches

In urma prezentarii tuturor documentele, domnul Secretar de Stat a promis maxima atentie si celeritate in rezolvarea cazului, care este deja in atentia doamnei ministru, datorita reclamatiilor venite de la societatea civila oradeana si Primaria Oradea.

“Cazul nu este atat de complex, incat sa nu poata fi solutionat”, a concluzionat Dl. Raul Pop, secretar de Stat in Ministerul Mediului

Daca pana in ziua de azi, APM Bhor ridica din umeri, cand venea vorba de  miroul pestilential si asigura cetatenii ca nu exista nici un pericol, neavand cu ce masura, insa, gradul de poluare, Ministerul Mediului va face masuratori pentru masurarea agentilor poluanti.

Ca solutie imediata ar fi monitorizarea continua pentru o anumita perioada, cu masurarea agentilor poluanti pentru a se vedea daca acestia se incadreaza sau nu intre limitele normale, a spus la final dl. Raul Pop.

In concluzie, putem spune ca demersul initiat in urma cu cativa ani de Primaria Oradea si continuat in 2015 de Nadia Pal, sprijinita fiind de “Societatea Civila Oradeana”, iar azi sustinut de deputatul Florica Chereches, a ajuns, in sfarsit pe masa Ministrului Mediului, iar rezolvarea “Cazului Nutripork” a ajuns  intr-un moment de cotitura

Este regretabil faptul ca, autoritatile centrale din Judetul Bihor, au inchis ochii atatia ani, la sesizarile oradenilor, cand aceste demersuri erau la indemana lor. 

Oradea, devine astfel, primul oras din tara care duce acest gen de problema  la un nivel fara precedent. Problema mirosului, generat de firme ce polueaza aerul, in marile orase ale tarii, este una de actualitate. Cazuri ca in Oradea sunt intalnite si in orase precum, Timisoara, Satu Mare, Bacau, Bistrita, Giurgiu, Turnu Magurele, Braila, Bucuresti (in unele sectoare) si altele.

loading...