Cat de des ar trebui sa mergi la un consult optometric
Diverse

Cat de des ar trebui sa mergi la un consult optometric

Examinarea ochilor este importanta pentru sanatatea ta, deoarece astfel pot fi descoperite anumite afectiuni, inclusiv cele care nu prezinta simptome la debut. Vizita de rutina la optometrist ar trebui sa devina un obicei si pentru tine, ca sa te asiguri ca esti mereu sanatos.

La ce interval de timp este recomandat sa te consulte un optometrist? Este diferit daca porti deja ochelari sau lentile de contact? Ce perioada este recomandata pentru copii? Acestea sunt cateva dintre intrebarile pe care le poti avea si a caror raspunsuri le poti gasi in cele ce urmeaza.

La cat timp ar trebui sa mergi la optometrist

Daca ai intre 18 si 39 de ani, este recomandat sa fii examinat de un optometrist la fiecare cinci ani.  Persoanele cu varsta intre 40 si 54 de ani ar trebui sa mearga la un control la intervale de doi sau patru ani. Pentru cele de pana la 60 de ani, examinarea ar trebui efectuata la fiecare doi ani.

Dupa implinarea varstei de 61 de ani, consultul ar trebui sa devina anual, deoarece globul ocular trece prin schimbari rapide pe masura ce inaintezi in varsta, iar afectiunile ochilor devin mai comune. De asemenea, copiii si adultii ce poarta ochelari sau lentile de contact ar trebui sa mearga la control anual.

Daca prezinti deja alte afectiuni oftalmologice, s-ar putea sa fie nevoie sa mergi mai des la control optometirc. De exemplu, poti sa te programezi pentru un control la Lensa Oradea, unde vei afla mai multe detalii despre acuitatea vizuala si perioada in care trebuie sa revii pentru o reexaminare.

Controlul optometric al copiilor

Copiii predispusi la dezvoltarea de afectiuni oculare (din cauza unor boli ereditare, a nasterii premature sau a greutatii mici la nastere) ar trebui sa aiba primul consult ocular la varsta de sase luni. Cei mici ar trebui examinati anual sau la doi ani, incepand cu varsta de trei ani, deoarece ochii sunt in continua dezvoltare pana la varsta de zece ani.

De ce ai putea avea nevoie de consult optometric mai des

In anumite circumstante, consultul optometric ar putea avea loc mai des decat perioada recomandata, in general, pentru grupa ta de varsta. Anumite boli ale ochilor prezinta un risc mai ridicat pentru vederea ta, de aceea, controalele pot fi programate mai des.

De exemplu, monitorizarea unor afectiuni precum cataracta sau glaucomul necesita examene anuale, indiferent de varsta pe care o ai. Perioada recomandata pentru consultul optometric este stabilita de specialist pentru fiecare individ, in functie de particularitatile sale.

Ai nevoie de consult optometric chiar si daca vezi bine?

Este recomandat sa mergi in mod regulat la specialist, chiar si in cazul in care nu simti ca ai avea probleme cu vederea. Expunerea prelungita la lumina din aparatele electronice sau factorii genetici pot duce la deteriorarea acuitatii vizuale in timp.

De asemenea, unele afectiuni oculare, precum glaucomul, nu prezinta simptome in primele stadii, ci abia dupa ce ochiul este deja afectat. Un control de rutina te poate ajuta sa depistezi astfel de probleme din timp, inainte ca evolutia lor sa devina ireversibila.

La ce trebuie sa te astepti de la un consult optometric?

Vizita la un optometrist include, in general, un consult complet al ochilor. Acesta incepe cu o serie de intrebari legate de schimbarile recente ale acuitatii vizuale si continua cu istoricul medical familial si personal (daca ai fost diagnosticat cu orice boala sau afectiune oculara in trecut).

Printre testarile ce vor fi aplicate se numara evaluarea vederii la distanta (citirea unor litere si cifre de pe un panou), verificarea vederii periferice, a celei binoculare si perceptia culorilor.

Alte teste includ verificarea gradului de dilatare al pupilelor si chiar presiunea la nivelul globilor ocularari, deoarece modificari ale acestor parametri pot indica prezenta unor boli.

Frecventa consultului optometric se stabileste de catre specialist, in functie de varsta si particularitatile cazului. Controlul de rutina este recomandat deoarece poate descoperi afectiuni ale ochilor inainte ca acestea sa prezinte simptome vizibile. Un consult optometric complet poate diagnostica o problema oculara cu succes.

Ne găsiți și pe Google News