Castigatorii „Cursei urbane” din cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii
Stiri Oradea

Castigatorii „Cursei urbane” din cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii

Miercuri, 21 Septembrie 2016, a avut loc în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii tradiţionala întrecere între tramvai, autoturism şi bicicletă. Semnalul de plecare s-a dat, fix, la ora 11.00.

Câte unul din fiecare cele trei mijloace de locomoţie s-au aliniat la start în cele două puncte, Gara Centrală şi Autogara Nufărul, iar punctul de sosire a fost stabilit în dreptul locomotivei amplasată în Centrul Civic.

Tramvaiele care au participat la întrecere au fost mijloace de transport aflate în traseu, bicicliştii înscrişi în concurs sunt membri ai Asociaţiei Sportive Pro Bikers, iar autoturismele fac parte din parcul auto al OTL SA.

Iată timpii realizaţi de cele trei echipe:

 • – din Nufărul                          
  • Tramvai (L 3R)        – 12 minute                            
  • Autoturism              – 14 minute
  • Bicicletă                   – 13 minute
 • – de la Gara Centrală           
  • – Tramvai (L1N)         –   5 minute 25’’
  • – Autoturism               –   4 minute 43’’
  • – Bicicletă                   –   6 minute

Putem spune cu mândrie că, pentru prima dată, chiar dacă doar pe unul din trasee (Nufărul – Centru Civic), a câştigat tramvaiul, fapt care dovedeşte că prioritizarea benzilor dedicate transportului public, aşa cum este cazul tronsonului Nufărul – Centru Civic, este în folosul utilizatorilor, dar şi a cetăţenilor oraşului. Din păcate însă, în oraş, la ore de vârf, există tronsoane pe care circulaţia tramvaielor este blocată de autoturismele care circulă de-a lungul căii de rulare, astfel că graficele de circulaţie nu pot fi respectate. Ne referim cu precădere la străzile Republicii şi General Ghe. Magheru şi la B-dul Decebal.

Dincolo de aceste inconveniente, ne bucură reuşita, cu atât mai mult cu cât, deplasându-ne cu tramvaiul vom polua mai puţin şi vom avea un oraş cu aer mai curat.

S-a dovedit încă o dată că bicicleta este, nu doar un mijloc de locomoţie destinat agrementului, ci şi o alternativă la deplasarea zilnică

Ne găsiți și pe Google News