Casa Darvas-La Roche, din nou în atenţia presei de specialitate europene. GALERIE FOTO
Cultura

Casa Darvas-La Roche, din nou în atenţia presei de specialitate europene. GALERIE FOTO

Prin casa Darvas – La Roche Fundaţia de Protejare a Monumentelor din judeţul Bihor semnalează o nouă punere în circuit publicistic european a patrimoniului Art Nouveau din Oradea.

Este vorba de apariţia unui amplu articol dedicat casei Casei Darvas-La Roche, apărut în revista ARTS NOUVEAUX. Magazine de l’art nouveau, nr. 32, septembrie, 2016, sub semnătura criticului de artă Ramona Novicov. Articolul este intitulat „Elogiul Geometriei: Casa Darvas -La Roche , Oradea”, este bogat documentat cu ilustraţii color şi este plasat pe întinderea a şase pagini chiar în deschiderea revistei. Revista apare la Nancy, oraş considerat una din capitalele europene ale stilului Art Nouveau, şi este editată de Asociaţia Prietenii Muzeului Şcolii de la Nancy (AAmen).  Revista a fost fondată în anul 1980, apare anual şi este finanţată prin contribuţia susţinătorilor Asociaţiei.

Apariţia revistei este un exemplu de solidarizare a unei comunităţi  în jurul unui obiectiv artistic reprezentativ, din convingerea că acesta o reprezintă şi o particularizează în ansamblul obiectivelor de interes cultural şi turistic pe mapamond. Publicaţia are un conţinut informaţional de interes european şi o excelentă ţinută grafică.

Şcoala de la Nancy a fost creată în 1901, fiind un fenomen reprezentativ pentru curentul Art Nouveau de factură curbilinie. Creatorii  care i-au conferit notorietate mondială au fost Émile Gallé, cel care a revoluţionat artele decorative prin elaboratea unei noi tehnologii de prelucrare artistică a sticlei, maestrul sticlar Antonin Daum, artistul decorator Victor Prouvé şi arhitectul Louis Majorelle.  Interesul Asociaţiei Prietenii muzeului Şcolii de la Nancy (AAmen) pentru arhitectura 1900  din Oradea a fost  suscitat de prezentarea Casei Darvas-La Roche făcută de  Ramona Novicov în cadrul conferinţei internaţionale organizate de Reţeaua  Art Nouveau Network  (RANN) la Glasgow, în aprilie 2016. Articolul publicat la Nancy a fost precedat de un altul, la fel de amplu, pe aceeaşi temă şi sub aceeaşi semnătură a Ramonei Novicov,  într-o altă publicaţie internaţională prestigioasă editată la Barcelona, Coup de fouet. Este remarcabil faptul că reviste de specialitate din două capitale europene ale stilului Art Nouveau acordă loc şi spaţiu de primă mărime arhitecturii 1900 din Oradea.

Foto: Visit Oradea

loading...