Campanie de sterilizare si microcipare a cainilor vagabonzi in Osorhei
Stiri Bihor

Campanie de sterilizare si microcipare a cainilor vagabonzi in Osorhei

Primăria Comunei Oșorhei este prima autoritate publică locală care demarează campania de cipare și sterilizare a câinilor cu stăpân, prin programul inițiat de Consiliul Județean Bihor. Astăzi, 10 iulie, primăria a semnat contractul de servicii cu un medic veterinar.

Prima etapă se desfășoară în perioada 10.07 – 09.09.2023 și presupune identificarea prin microcipare a câinilor. În cea de-a doua etapă, în perioada 10.09.2023– 09.01.2024, vor fi sterilizați câinii identificați în prima etapă. Contractul prevede și identificarea prin microcipare și sterilizarea exemplarelor apărute după derularea Etapei 1 și/sau care nu îndeplineau condițiile pentru sterilizare în perioada de derulare a Etapei 2.

Primăria Orașului Aleșd și-a manifestat, de asemenea, interesul pentru derularea campaniei. Microciparea și sterilizarea ar urma să înceapă anul acesta, la finalul lunii august.

Consiliul Județean Bihor sprijină primăriile în desfășurarea campaniilor gratuite de microcipare și sterilizări a câinilor cu stăpân din județ, cu scopul de a opri înmulțirea necontrolată a patrupedelor.

Concret, fiecare unitate administrativ-teritorială va beneficia de o cofinanțare de 50.000 lei pentru sterilizarea și microciparea câinilor cu stăpân. Suma acordată din bugetul Consiliului este de cel mult 350 lei/câine, diferența fiind suportată din fondurile autorităților publice locale.

Activitățile de microcipare și sterilizare a câinilor cu stăpân se vor realiza de către medici veterinari, cu respectarea normelor și măsurilor sanitar-veterinare referitoare la protecția animalelor.

Cofinanțarea va fi acordată în baza unei cereri depuse de unitatea administrativ-teritorială. La acordarea punctajului vor fi considerate ca prioritare criteriile privind numărul populației domiciliate pe raza administrativ-teritorială a solicitantului, claritatea planului de acțiune, dimensiunea impactului prevăzut și valoarea aportului financiar al fiecărui solicitant.

Consiliul Județean Bihor își propune să aloce anual 500.000 lei pentru cofinanțarea acțiunilor de sterilizare și cipare a câinilor cu stăpân din județ.

Ne găsiți și pe Google News