Bustul lui Szigligeti Ede din Piața Ferdinand, plasat in fata Teatrului, a fost restaurat
Stiri Oradea

Bustul lui Szigligeti Ede din Piața Ferdinand, plasat in fata Teatrului, a fost restaurat

Bustul lui Szigligeti Ede din Piața Ferdinand, plasat chiar în fața clădirii teatrului, a căpătat o înfățișare nouă după procesul de restaurarea realizat de către Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Județul Bihor, cu ajutorul experților Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Au avut loc lucrări de conservare, restaurare și adaptare a monumentului în noua piațetă, acestea fiind cuprinse în bugetul fundației pe anul 2023.

Supravegherea execuției lucrărilor a fost realizată de către inginerul Dumitru Branc, expert în domeniul protejării monumentelor istorice – consolidare, restaurare structuri istorice.

Restaurarea a fost executată de experții Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu: Mihai Iancovescu, Ioan Brai și Ilie Mitrea. În perioada martie – mai 2023, aceștia s-au aflat la Oradea, unde au efectuat lucrări de restaurare piatră și bronz conform contractului încheiat între Muzeul Național Brukenthal și Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor – Oradea Heritage, în valoare totală de  91.681,32 lei.

Soclul a avut nevoie de completări la bază cu granit şi calcar. În partea de sus a fost curățat de praf, mușchi, licheni. Totodată, au fost scoase toate chituirile neadecvate, bronzul a fost curățat mecanic, după care s-a aplicat un strat izolator cu un lac special.

Restaurarea statuii a avut la bază proiectul tehnic realizat de către firma Rest Arh SRL din Cluj Napoca, fiind semnat de către arhitectul Kooszi Tibor și expertul restaurator piatră, sculptură și componente artistice, Kolozsi Tiberiu, fiind predată Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice de către Fundația Partium Oradea în anul 2021. Documentația a cuprins pe lângă memoriul privind restaurarea și elemente importante precum expertiza biologică, semnată de expert conservator-investigații biologice Bogdan Ungureanu.

Bustul lui Szigligeti Ede a fost realizat de sculptorul Margó Ede şi îl înfățișează pe scriitorul și dramaturgul maghiar, originar din Oradea. Dezvelirea a avut loc în faţa teatrului orădean în 15 decembrie 1912. Postamentul statuii este din granit și are un basorelief din marmură care înfățișează două personaje din opera scriitorului.

Ne găsiți și pe Google News