Bolojan: Vom largi strada Matei Corvin si vom construi un drum de legatura Oradea-Nojorid
Stiri Oradea

Bolojan: Vom largi strada Matei Corvin si vom construi un drum de legatura Oradea-Nojorid

Primarul Ilie Bolojan prezentat într-o conferinţă de presă principalele proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi a ședinței ordinare de azi, 31 august 2020, a Consiliului Local.

Un proiect important pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local se referă la aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici rezultați din studiul de fezabilitate actualizate pentru lărgirea de la 2 la 4 benzi a străzii Matei Corvin, prin lărgirea pasajului inferior de la km 118+501 al căii ferate 328 Arad-Oradea. Având în vedere că în primăvara acestui an a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru această lucrare, studiu care a suferit mai multe modificări la cererea partenerului Primăriei în această lucrare, și anume Compania Națională de Investiții, se va realiza și o trecere pietonală separată de partea de carosabil, iar girația care leagă strada Stefan cel  Mare cu strada Matei Corvin va fi cu 4 benzi. Cu aceste modificări, acest proiect a cărui valoare este în valoare de aproximativ 2,2 milioane de euro va trece în perioada următoare în faza de realizare.

De asemenea, Ilie Bolojan s-a referit şi la studiul de fezabilitate a indicatorilor tehnico-economici rezultați din studiul de fezabilitate și a coridorului de expropriere aferenţi drumului de legătură între centura municipiului Oradea (cartier Grigorescu) și comuna Nojorid. Investiția de drum propusă se întinde pe teritoriul a două UAT-uri, respectiv Municipiul Oradea și Comuna Nojorid, având o lungime de 8.406,86 m. Traseul drumului de legătură pleacă din cartierul Grigorescu, situat în imediata apropiere a centurii municipiului Oradea. Drumul de legătură propus va avea ca punct de plecare dinspre Oradea o bifurcație de la străzile Hack Halasi Gyula şi Calea Nojoridului, oferind opţiunea de a traversa centura municipiului Oradea fie pe pasajul din zona străzii Ciheiului, fie pe cel din zona străzii Nojoridului. Traseul va continua pe strada Nojoridului, înspre liziera pădurii, până la limita de proprietate între cele două UAT-uri, apoi pe teritoriul comunei Nojorid până în intersecţia cu drumul comunal Nojorid – Apateu (DC 64). Au fost obținute toate avizele necesare, iar primăria Oradea și primăria Nojorid vor trebui să găsească o linie de finanțare în anii următori pentru realizarea acestei investiții, a menționat Ilie Bolojan.

Calea rutieră nouă propusă reprezintă o alternativă la DN 79, respectiv legătura între Oradea și Nojorid, degrevând comuna Nojorid și municipiul Oradea de congestionarea traficului în interiorul localității Nojorid și intrarea/ieșirea din municipiul Oradea, la intersecție între DN1 Centura Municipiul Oradea și DN 79 Oradea-Arad (Calea Aradului).

Bugetul estimat al drumului de legătură este de 8,6 milioane de euro, iar durata de realizare a investiției este de 18 luni.

Un alt proiect important este proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici faza proiect tehnic al piațetei Cazaban, valoarea estimată fiind de 2,8 milioane de euro. Celelalte două proiecte, a piațetei Magnoliei și a piațetei Nufărul, sunt în faza de licitație, a spus primarul. „Ne mai rămân 2 materiale care trebuie să le mai aprobăm, e vorba de Piața Cetate și pasajul subteran din Centrul Civic, dintre catedrală ortodoxă și Casa Sindicatelor. Cu aceste două aprobări toate proiectele câștigate de către Primăria Oradea în exercițiul financiar european 2014-2020 vor fi aprobate și trimise spre licitații, celelalte sunt în diferite faze de licitații”, a declarat Ilie Bolojan.