Balogh Attila montează pe scena Studioului Transilvania din Oradea piesa „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită”.
Cultura

Balogh Attila montează pe scena Studioului Transilvania din Oradea piesa „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită”.

Nu este prima producție semnată ca regizor de actorul Trupei Szigligeti, cea mai recentă fiind comedia „Jocuri în castel” de Molnár Ferenc, prezentată în premieră în primăvara anului 2022 și jucată cu succes și în stagiunea curentă.

La începutul primei lecturi a piesei  „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită”, regizorul a explicat că textul este o parabolă a înălțării lui Adolf Hitler, transformată în povestea fictivă a „trustului conopidei” din Chicago. Arturo Ui îl reprezintă pe Hitler, iar fiecare dintre personajele principale întruchipează un personaj real din istoria perioadei respective. Actorii au ascultat o parte din muzica compusă de Trabalka Cecília pentru spectacol, și au văzut câteva proiecte de decor realizate de Golicza Előd. După spusele regizorului, costumele vor fi inspirate din genul film noir, iar muzica va fi, în cea mai mare măsură, hip-hop și rap. Balogh Attila a subliniat: deși, mai ales la început, povestea este destul de complicată, se vor face eforturi pentru ca aceasta să fie cât mai ușor de înțeles. Totodată, cu excepția unora dintre scene, întregul spectacol va reflecta o abordare foarte ironică.

Premiera va avea loc în martie la Sala Transilvania.

Pe lângă actorii Trupei Szigligeti, la spectacol participă mai mulți artiști ai Ansamblului Nagyvárad. Partenerul de coproducție este teatrul „Szentendrei Teátrum” din Ungaria.

Ne găsiți și pe Google News