Baile Felix gazduieste a XVII-a Conferintă Națională de Îngrijiri Paliative: „Actualități în îngrijirea paliativă”
Sanatate

Baile Felix gazduieste a XVII-a Conferintă Națională de Îngrijiri Paliative: „Actualități în îngrijirea paliativă”

Cele mai interesante si actuale subiecte de îngrijire paliativa vor fi prezentate în 11 plenare, 11 ateliere practice, 7 sesiuni paralele, 29 de comunicari orale, de catre 65 de lectori din România si Marea Britanie (medici, asistenti medicali, psihologi, asistenti sociali, terapeuti) în fata a peste 200 de participanti din toata tara. Printre subiectele abordate se numara: situatia actuala a paliatiei în România, leadership, tratamentul durerii si a altor simptome, cazuri dificile, îngrijiri paliative pediatrice, comunicarea cu pacientul si familia, manevre si tehnici în îngrijirea paliativa de baza.

Conferinta este creditata EMC prin Colegiul Medicilor din România (16 credite EMC) si prin Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România (15 credite EMC).

Ca în fiecare an conferinta este înscrisa în seria de evenimente dedicate Zilei Mondiale Hospice si a Îngrijirii Paliative (8 octombrie 2016) inițiată de The Worldwide Hospice Palliative Care Alliance (WHPCA), sub sloganul ‘A trăi și a muri în durere este inacceptabil !’, prin care se intenționează evidențierea barierelor în accesul la medicația pentru tratamentul durerii și găsirea unor soluții eficiente adaptate la nivel național, care să ducă la scăderea rapidă a numărului celor care trăiesc cu durere necontrolată. 75% din populația globală (5,5 bilioane de oameni) nu au acces la medicația pentru ameliorarea suferinței. Potrivit estimărilor actuale în România 160.000 de români cu boli cronice progresive și incurabile (din care 64.000 cu cancer) au nevoie de îngrijiri paliative.

În plus, în acest an sesiunile de pediatrie ale conferintei sunt dedicate Zilei Internaționale de Conștientizare a Nevoii de Îngrijire Paliativă Pediatrică (14 octombrie 2016) inițiată de The Internațional Children’s Palliative Care Network (ICPCN), prin care comunitatea internațională este încurajată să se alăture efortului echipelor hospice și asemeni lor ‘să poarte pălăriile’ sub care pot oferi cea mai bună îngrijire și pot răspunde nevoilor complexe ale copiilor care luptă cu boli incurabile. 21 de milioane de copii din întreaga lume suferă de boli cu prognostic limitat de viață, 5000 dintre aceștia trăiesc în România și doar 10% dintre ei beneficiază de îngrijiri paliative.

Actualități în îngrijirea paliativă 2016

În mod simbolic participanții la sesiunile de pediatrie de sâmbăta, 29 octombrie, ora 8:00-11:00 vor fi invitați să-și arate susținere pentru campania internațională #HatsOn4CPC, purtând câte o pălărie și postând fotografii în fluxul social media.

La această ediție a conferinței se vor decerna în premieră certificatele de acreditare a calității serviciilor de îngrijiri paliative în unități cu pături si la domiciliu pentru 5 furnizori (organizatii neguvernamentale si spitale de stat din 6 judete) care s-au supus voluntar, în primăvara acestui an procesului de evaluare. Momentul este unul deosebit de important și marchează preluarea de către ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate) a unor criterii si cerinte specifice pentru îngrijiri paliative în cadrul noilor Standarde de acreditare a spitalelor (Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 871/ 2016 din 19 iulie 2016). http://www.studiipaliative.ro/proiecte/evaluarea-serviciilor-de-ingrijiri-paliative-coerent/

Două ghiduri lansate de HOSPICE Casa Speranței în vara 2016 vor fi disponibile gratuit pentru participanții la conferință:  Ghidul de îngrijire paliativă de bază și Ghidul furnizorului de servicii de îngrijiri paliative în vederea acreditării.

Modelul de îngrijiri paliative de bază finalizat în această vară printr-un proiect HOSPICE Casa Speranței va fi prezentat de doi medici de familie cu competențe în paliație, care aplică de peste un an acest model ce a îmbunătățit substanțial calitatea îngrijirii pacienților oncologici pe care îi au în evidență. Îngrijirea paliativă de bază este standardul minim de îngrijiri paliative care trebuie oferit pacienților cu boli cronice progresive de către oricare membru al personalul medical ce vine în contact cu acești pacienți. http://www.studiipaliative.ro/proiecte/ingrijire-paliativa-de-baza-prin-medicii-de-familie/

Programul de leadership pentru asistentii medicali din paliatie, va fi prezentat participantilor atât în plenară cât și prin 11 din asistenții medicali certificați în program care își vor prezenta proiectele de absolvire în tot atâtea comunicări orale http://www.studiipaliative.ro/proiecte/centrul-de-excelenta-nursing-in-ingrijiri-paliative-bms/

Adunarea generală anuală a Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative va avea loc în dimineata zilei de vineri, 28 octombrie 2016, ora 8:00. ANIP este o organizație neguvernamentală înființată la Brașov, în anul 1998, la initiativa Conf. Dr. Daniela Moșoiu și a unui grup de profesionisti dornici să dezvolte acest concept în România, cu scopul facilitarii accesului la informația de specialitate ș a comunicarii intre profesioniștii care lucreaza în îngrijiri paliative sau sunt interesați de acest domeniu. Membrii individuali sunt medici, asistenți medicali, asistenți sociali, psihologi, consilieri spirituali dar și de alte profesii. Membrii colectivi sunt organizații ce furnizează îngrijiri paliative în diferitele județe ale țării. ANIP este membru al European Association for Palliative Care (EAPC) din 2008 si al Worldwide Palliative Care Alliance (WPCA) din 2009.

Comitetul științific al conferinței: Conf. Dr. Daniela Moșoiu (președinte), As. Univ. Dr. Estera Boeriu, Dr. Silviu Corbu, Dr. Răzvan Curcă, Mălina Dumitrescu (președinte ANIP), Dr. Alison Landon (UK), As. Med. Nicoleta Mitrea, Dr. Diana Moldovan, As. Șoc. Marinela Murg, SL Dr. Vladimir Poroch, Dr. Stefănel Vlad.

Parteneri: Hospice Emanuel, Facultatea de Medicina și Farmacie Oradea

Ne găsiți și pe Google News