Au mai ramas cateva zile pana la startul Festivalului “Poimaine”, organizat de Teatrul Szigligeti Oradea
Cultura

Au mai ramas cateva zile pana la startul Festivalului “Poimaine”, organizat de Teatrul Szigligeti Oradea

noriel.ro
6 zile, 12 trupe din România și din Ungaria, 14 spectacole și numeroase programe complementare: acesta este programul celei de-a șasea ediții a Festivalului Poimâine organizat de Teatrul Szigligeti Oradea.

În cadrul regalului teatral vor avea loc reprezentații de teatru și de teatru-dans atât în Sala Mare a Teatrului de Stat cât și în Teatrul Arcadia, Studioul Szigligeti, respective Casa de Cultură a Sindicatelor. Printre spectacolele invitate se găsesc numeroase producții accesibile tuturor.

Astfel, în deschiderea festivalului, în data de 20 martie, de la ora 17 cei interesați vor putea viziona spectacolul de teatru-dans „Pasărea nimănui” în producția Ansamblului Nagyvárad. Producția prezintă povestea de iubire a unui tânăr european și o fată japoneză, creația valorificând atât elementele culturii noastre, cât și a unei societăți îndepărtate. În prima zi a festivalului, de la ora 20 este programat spectacolul „Bară și autogol”, povestea lui Boy și Suzi, care „ar putea fi un cuplu obişnuit de adolescenţi. Boy este portarul echipei de fotbal din orăşel, iar Suzi adoră filmele documentare despre somoni. Relaţia lor însă nu este una obişnuită: fata este deja moartă, iar în capul băiatului aşteaptă, ca o bombă cu ceas, un cheag de sânge denumit Sam”.

În data de 21 martie, de la ora 17 vor urca pe scena Teatrului studenții masteranzi ai Universității de Arte Târgu Mureș cu producția nonverbală „August”, iar de la ora 21, Atelierul de Dans „Duna” va prezenta spectacolul de teatru-dans „Acasă”, bazat pe drama lui Albert Camus.

decathlon.ro

În data de 22 martie, de la ora 19, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”  din Timișoara prezintă în Sala Arcadia spectacolul „Deșteptarea primăverii”, iar în data de 23 martie, de la ora 19 în Sala Mare vor urca pe scenă artiștii teatrului din Sfântu Gheorghe cu o comedie muzicală, „Gâlcevile din Chioggia”. Ambele spectacole beneficiază de traducere în limba română.

În închiderea festivalului, spectatorii orădeni se vor putea delecta cu un adevărat spectacol grandios: cea mai renumită trupă de teatru din Ungaria, Teatrul „Katona József” din Budapesta va sosi în Oradea cu producția „Nora – Crăciun în familia Helmer”. Drama lui Ibsen care în momentul publicării a stârnit controverse atât în rândul creatorilor de teatru cât și în rândul societății, vorbește despre rolul femeii în viața de zi cu zi. Producția capătă noi accente în regia lui Székely Kriszta, spectacolul fiind premiat în repetate rânduri. „Nora” va putea fi vizionată cu supratitrare în limba engleză.

Bilete și abonamente pentru spectacolele din cadrul festivalului sunt puse în vânzare în agenția de bilete a teatrului deschisă zilnic între orele 14-19, și cu o oră înaintea fiecărui spectacol, respective online pe www.biletmaster.ro Programul complet al festivalului poate fi consultată pe site-ul Teatrului Szigligeti (www.szigligeti.ro), pe principalele rețele de socializare, cât și pe aplicația pentru smartphone-uri, FestivApp.