Atentie la cosurile de fum! Numai in ultima luna au avut loc 27 astfel de incendii, generate de probleme la cosurile de fum
Stiri Bihor

Atentie la cosurile de fum! Numai in ultima luna au avut loc 27 astfel de incendii, generate de probleme la cosurile de fum

În acest an, în interval de doar o lună și 7 zile, echipajele de pompieri militari ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au intervenit pentru stingerea a nu mai puțin de 27 de incendii provocate, cel mai probabil, de  coșurile de fum deteriorate, necurățate de funingine, respectiv neprotejate termic față de materialele combustibile.

 Cele mai recente astfel de evenimente s-au produs în după-amiaza și seara zilei de marți, 07 februarie a.c., la locuințe situate în Oradea, pe strada General Leonard Mociulschi, în localitatea Șilindru, comuna Șimian și în Ioaniș, comuna Finiș, evenimente pentru gestionarea cărora au acționat forțele de intervenție ale Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, Stației de Pompieri Valea lui Mihai și Secției de Pompieri Beiuș.

Datorită sesizării în timp util a incendiilor și a operativității echipajelor de pompieri militari, evenimentele produse la casele din Oradea și Ioaniș nu s-au soldat cu daune materiale, arzând doar funinginea din interiorul coșului, iar în cazul incendiului din Șilindru, pompierii au reușit să limiteze pagubele la patru metri pătrați de material lemnos din structura podului.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că incendiile menționate s-au produs, cel mai probabil, din cauza a două coșuri de fum necurățate de funingine și a unui coș de fum deteriorat.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, soldate în unele cazuri cu distrugerea bunurilor agonisite de-o viață și uneori, din nefericire, cu pierderi de vieți omenești, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor respectarea cu stricteţe a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, subliniind faptul că burlanele şi coşurile de fum sunt generatoare de incendii cu pondere semnificativă în sezonul rece.

Ne găsiți și pe Google News