Ambasadorul Belgiei, în vizită la Primăria Oradea
Stiri Oradea

Ambasadorul Belgiei, în vizită la Primăria Oradea

chilipirul-zilei.ro/

Viceprimarul municipiului Oradea, Arina Moș a primit vineri, 12 noiembrie, vizita ambasadorului Belgiei în România, Philippe Benoit. La întrevedere a participat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Ambasadorul a sosit la Oradea însoțit de Ewoud Roes, șef adjunct al Misiunii Belgiene și de Alain Schodts, director executiv al BEROCC – Camera de Comerț Belgiano-Luxemburghezo-Româno-Moldovenească.   

Diplomatul s-a aflat pentru prima dată la Oradea și a ținut să remarce, în mod pozitiv, climatul investițional din Oradea și din județul Bihor.

„Companiile belgiene din județul Bihor sunt foarte mulțumite de colaborarea pe care o au cu autoritățile locale, dar și de cadrul investițional din județul Bihor. Suntem interesați de măsurile de stimulare a facilităților pentru investitori pe care autoritățile le au în vedere”, a punctat Excelența Sa, Philippe Benoit. Observând interesul oaspeților belgieni în legătură cu abordările autorităților locale privind stimularea investițiilor, viceprimarul Arina Moș a subliniat parteneriatul de substanță dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, ce include măsuri de stimulare a dezvoltării industriale, în Oradea și județ.

decathlon.ro

„Orașul se transformă prin dezvoltarea continuă a infrastructurii de transport și a celorlalte infrastructuri de utilitate publică. De asemenea, Primăria Oradea are o serie de proiecte de regenerare urbană. Avem în vedere modernizarea infrastructurii sportive și cultural-educative, precum extinderea continuă a spațiilor verzi de calitate din oraș. Avem o infrastructură de parcuri industriale aflată în continuă extindere, iar Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, înființată de Primăria Oradea, a preluat administrarea și extinderea parcurilor industriale din județul Bihor. Ne propunem o dezvoltare integrată a orașului în contextul județean, prin parteneriatul strâns pe care Primăria Oradea îl are cu Consiliul Județean Bihor. Ne bucură prezența investițiilor belgiene în județul nostru, precum H.Essers și VPK Packaging, dar ne dorim să apară și altele, în viitorul apropiat. Mizăm pe sprijinul dumneavoastră, domnule ambasador, în acest sens”, a transmis viceprimarul Arina Moș.

Delegația belgiană a remarcat inițiativa privind înființarea, de către Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, a unei companii aeriene. Oaspeții au fost interesați despre destinațiile aeriene avute în vedere de către Air Oradea. Președintele Ilie Bolojan a subliniat faptul că viitoarele destinații vor fi altele decât cele asigurate în prezent de către Ryanair.

„Oradea este motorul economic al județului Bihor. În Oradea sunt aproximativ 100.000 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă, împreună cu cele din zona metropolitană, două treimi din totalul locurilor de muncă din județ. În ultimii 10 ani, Oradea s-a dezvoltat în principal datorită dezvoltării sectorului industrial, ceea ce a crescut mult numărul locurilor de muncă dar, în același timp, a crescut presiunea în ceea ce privește salarizarea. În privința facilităților acordate investitorilor, aceștia sunt scutiți de impozitul pe proprietăți, dacă firmele se localizează în parcurile industriale, sau sunt scutiți de impozite pe proprietate dacă firmele construiesc clădiri de birouri pentru IT-iști, de la 5 la 10 ani. Dorim să realizăm o rețea de parcuri industriale și în județ, așa cum am creat și în Oradea.

Majoritatea proiectelor noastre europene sunt de infrastructură rutieră. Pe partea de sănătate, Primăria Oradea va realiza un spital nou, fiind vorba despre una dintre cele mai mari investiții din următorii ani, iar Consiliul Județean Bihor are în vedere un centru cultural, o sală de evenimente în Oradea, investiții în zonele turistice ale județului, zona montană, zona râurilor unde sunt peisaje mai spectaculoase.

În ce privește compania aeriană, am preluat un model pe care l-am întâlnit în Danemarca. Ne dorim să avem o legătură cât mai bună cu Bucureștiul, frecvențe mai bune, prețuri mai bune și dorim să ne conectăm cu hub-uri din Europa cum ar fi Munchen, posibil Roma sau Londra, care este o relație importantă pentru noi”, a punctat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. Cu această ocazie, președintele Bolojan a subliniat încă o dată eforturile pe care administrația județeană le face pentru dezvoltarea județului, inclusiv prin investiții masive în infrastructura județeană de transport, atât în Zona Metropolitană Oradea, cât și în celelalte zone ale Bihorului.

Întrevederea de vineri de la Oradea dă premisele unor viitoare parteneriate concrete ale Municipiului Oradea și Județului Bihor cu comunități locale și regionale din Belgia. Se urmărește punerea în valoare în județul nostru a exemplelor de bune practici, ce pot fi identificate în „Țara bomboanelor de ciocolată”. Răspunzând provocării lansate de viceprimarul Arina Moș și de președintele Ilie Bolojan, ambasadorul Belgiei s-a arătat dispus să intermedieze noi colaborări folositoare Oradiei și Bihorului, menite să sprijine planurile de dezvoltare enunțate de autoritățile locale din județul nostru.

La finalul întâlnirii, viceprimarul Arina Moș și președintele Ilie Bolojan i-au adresat ambasadorului Belgiei invitația de a reveni la Oradea, în primăvara anului viitor, ocazie cu care discuțiile ar putea fi purtate și în prezența reprezentanților mediului de afaceri.