Alianta Vestului, semnata astazi la Timisoara. Vezi ce prevede documentul (Document)
Stiri Oradea

Alianta Vestului, semnata astazi la Timisoara. Vezi ce prevede documentul (Document)

Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan și Emil Boc, primarii orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca, au semnat, sambata, 08.12.2018, la Timisoara, documentul temelie al alianței acestora, numit Alianta Vestului (AVE).

Documentul nu este altceva decat un parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune de interconectivitate, cum ar fi: tren de mare viteza care sa lege cele 4 orase, realizarea autostrazilor Transilvania, Via Carpathia, Timisoara – Belgrad, sustinerea mobilitatii fortei de munca, dezvoltarea unei retele de transport public intra si interregional si multe altele (le puteti gasi in documentul  de mai josl)

“Pentru ca România să se dezvolte, comunitățile ei trebuie să crească. Doar o națiune dezvoltată e o națiune puternică”, se arata in textul documentului.

Ilie Bolojan despre Alianta Vestului: “Obiectivul este să constituim o asociaţie de dezvoltare inter-regională, să fie un partener al Guvernului şi CE, să fim un baraj pentru emigrarea românilor în Europa, iar dezvoltarea şi investiţiile să fie un factor de atracţie pentru ca cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România. Tot ce funcţionează bine într-un oraş să fie preluat de celelalte oraşe“.

De asemenea, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a mai spus ca: “Credem că împreună suntem atractivi pentru oameni. Conectarea mai buna dintre cele 4 orașe – rutier, feroviar și din punctul de vedere al ideilor, al sistemelor informatice, al mediului universitar ne propunem sa fie un baraj pentru migrarea românilor în Europa. Studiile arată că o bună parte din români optează pentru o migrație internă. Această dezvoltare economică pe care o urmărim vrem să fie un factor de atracție pentru ca aceia care caută un viitor mai bun să îl găsească în România“.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, la rândul său, că iniţiativa nu are niciun fel de legătură cu vreun proiect de separatism teritorial şi nu doreşte să pună sub semnul întrebării statul naţional unitar român.

“Nu este îndreptată împotriva guvernării de la Bucureşti, ci să avem o Românie mai bogată, îşi propune să aibă locuri bogate în România. Are la bază principiul subsidiarităţii astfel ca decizia să fie luată de autoritatea cea mai apropiată de cetăţeni. (…) Discutăm cu UE şi partenerii naţionali pentru a beneficia de fondurile UE. Regiunile noastre au avantaje competive cum ar fi inovare, resurse umane şi creativitatea umane, de ce să nu le fructificăm? Platfoma permite un contact direct cu Bruxelles-ul, ceea ce nu era permis până acum, deoarece România nu a făcut regionalizarea, şi deschide posibilitatea de a accesa fonduri europene direct de la Bruxelles”, a spus Emil Boc.

Document Alianta Vestului infooradea.ro – 8 decembrie – Timisoara (.doc)