Alerta InfoCons – Atentie la mustarul pe care-l consumati! Doar 10% boabe sau seminte de mustar si un continut cu pana la 6 E-uri
Sanatate

Alerta InfoCons – Atentie la mustarul pe care-l consumati! Doar 10% boabe sau seminte de mustar si un continut cu pana la 6 E-uri

mustar alerta infoconsInfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar ce se regăsesc pe piața din România. Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoarele :

Din punct de vedere al ingredientului principal ( boabe de muștar / semințe de muștar sau făină de muștar ) din compoziție: Boabe de muștar / semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 55% din compoziție

Dintre acestea:

  • 0,01 % au 55% boabe de muștar ;
  • 0,01% au 50% boabe de muștar ;
  • 0,01% au 46% boabe de muștar ;
  • 0,05% au 10% boabe de muștar

Faină de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 20% din compoziție

Dintre acestea :

  • -0,27% au 20% făină de muștar ;
  • -0,01% au 10% făină de muștar .

Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal :

  • 37% nu menționează proveniența ingredientului principal .

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în mustar :

  • 88% din produse au în compoziție E-uri ( aditivi alimentari );

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6 :

  • -1% din produse au în compoziție 6 E-uri ;
  • -9% din produse au în compoziție 4 E-uri ;
  • -20% din produse au în compoziție 3 E-uri ;
  • -31% din produse au în compoziție 2 E-uri ;
  • -27% din produse au în compoziție 1 aditiv ;
  • -12% din produse nu au în compoziție E-uri ;

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în muștar situația se prezintă astfel :

  • -59.09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni / beta-caroten ( E160a );
  • -32.95% dintre produsele studiate au avut în componență guma xantan ( E415 );
  • -23.86% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric ( E330 );
  • -23.86% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavina ( E101 ).

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în muștar

  • Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs .
  • Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 290 kcal .
  • Cantitatea de grăsimi variază între 2.52g și 27g .
  • Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și 2.7g .  2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție acizi grași saturați .
  • Cantitatea de proteină se situează între 1.7g și 7.5g pentru produsele studiate .
  • Cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 36g .

Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri :

  • Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.9g și 34g .
  • Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.82g și 6.5g

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi .

Aromele regăsite în muștar precum miere , hrean , mărar etc. se regăsesc într-o proporție cuprinsă între 0.1% și 15% .

Ne găsiți și pe Google News