Activități preventive ale polițiștilor bihoreni, în cadrul ,,Săptămânii de Luptă Împotriva Traficului de Ființe Umane”
Stiri Oradea

Activități preventive ale polițiștilor bihoreni, în cadrul ,,Săptămânii de Luptă Împotriva Traficului de Ființe Umane”

În perioada 15 – 19 octombrie a.c., Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a organizat la nivel naţional „Săptămâna de Luptă Împotriva Traficului de Ființe Umane”, dedicată marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie – zi desemnată pentru prima dată în anul 2007 de către Comisia Europeană.

În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor Bihor împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea, polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Bihor și reprezentanți ai Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor au desfășurat o serie de activități informativ-preventive pentru prevenirea traficului de persoane și a promovării Campaniei ,,Cunoaște-ți drepturile! Respectă-ți obligațiile!”.

Astfel, polițiștii de prevenire bihoreni împreună cu partenerii campaniei au organizat întalniri cu elevii și profesorii din mai multe unități de învățamânt de pe raza județului Bihor, cu studenții din cadrul Universității Oradea – Facultatea de Științe Socio-Umane, cu reprezentanții organizaţiilor neguvernamentale implicate în prevenirea, combaterea şi asistenţa victimelor traficului de persoane, în cadrul cărora au fost discutate aspecte legate de implicațiile fenomenului traficului de persoane prin exploatarea prin muncă.

Totodată, joi, 18 octombrie a.c, în contextul marcării ,,Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane”, pe platoul Centrului Comercial Plaza Oradea a fost desfăşurată o activitate de informare și conștientizare a cetățenilor și în special a tinerilor, prezentându-li-se riscurile și accentuând metodele de prevenire ale acestui fenomen.

În toată această perioadă, polițiștii de prevenire bihoreni împreună cu reprezentanții ANITP polițiști de frontieră și reprezentanții CPECA au interacționat cu peste 1.000 de elevi, studenți, părinți și cadre didactice cărora le-au oferit materiale cu recomandări preventive, afișe, flyere şi pliante.

Acțiunile informativ-preventive urmăresc creşterea gradului de conştientizare cu privire la traficul de persoane, identificarea principalelor cauze ale vulnerabilităţii acestora şi găsirea unor posibile soluţii la nivelul grupurilor ţintă.