Activitati de preventie desfasurate de politistii bihoreni la doua scoli din Stei
Stiri Bihor

Activitati de preventie desfasurate de politistii bihoreni la doua scoli din Stei

Prin jocuri de rol, într-o manieră interactivă, copiii din Stei, au învățat de la polițiști că și violența verbală doare, cum să acceseze în siguranță Internetul și cum să evite să devină victime ale traficului de persoane, anunta IPJ Bihor

În perioada 21 – 25 mai a.c., la nivel naţional se desfăşoară prima ediție din anul 2018 a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment desfășurat pentru cel de-al treisprezecelea an consecutiv, prin care se urmăreşte sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, a unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

Activităţile desfășurate de polițiștii bihoreni marți, 22 mai a.c., au fost dedicate prevenirii victimizării minorilor, cu accent pe următoarele segmente infracționale: criminalitate informatică, bullying, cyberbullying, trafic de persoane.

În acest context, începând cu ora 11.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei de proximitate din cadrul Poliției Oraș Ștei din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea și cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor au desfășurat o serie de activități informativ-preventive sub genericul „Împreună pentru un mediu virtual mai sigur!”, în două unități de învățământ de pe raza orașului Ștei, respectiv la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei și la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei. Activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni și partenerii de program s-au adresat atât elevilor de gimnaziu și liceu, cât și elevilor din clasele primare. Scopul activităților desfășurate de polițiștii bihoreni a fost informarea elevilor cu privire la principalele modalități de utilizare în siguranță a Internetului, de prevenire și dezamorsare a stărilor de conflict cauzate de bullying, care nu pot fi depășite decât dacă se conștientizează existența fenomenului.

Peste 250 de elevi din clasele V – XI de la instituțiile de învățământ din localitatea bihoreană Ștei au învățat prin intermediul unor metode atractive, prin activități interactive, cum se manifestă bullying-ul, ce forme îmbracă și cum poate fi recunoscut, cum să reacționeze în cazul în care sunt victime și ce putem face fiecare dintre noi pentru a stopa acest fenomen, care poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale în care persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie etc..

Sub îndrumarea polițiștilor bihoreni, copiii au învățat prin jocuri de rol, din ipostaza de victimă, autor sau spectator, faptul că violența poate fi și verbală, că trebuie să își aleagă cu grijă cuvintele, pentru că și acestea au consecințe, dor și rănesc, dar și cui trebuie să se adreseze atunci când au nevoie de ajutor. Discuțiile interactive au vizat și impactul emoțional pe care îl are bullying-ul asupra dezvoltării copiilor și importanța contextului social în evoluția și escaladarea interacțiunii de tip bullying.

În ce privește cyberbullying-ul, o formă de bullying care se manifestă prin intermediul tehnologiei digitale, copiii au aflat de la polițiști cum să acceseze în mod responsabil Internetul, care sunt lucrurile de care trebuie să se ferească atunci când navighează pe Internet și cum putem fiecare dintre noi contribui la creeerea unui mediu on-line mai sigur.

Polițiștii au angrenat copiii în jocuri și concursuri cu tematică preventivă și le-au prezentat filme cu caracter preventiv.

La finalul activităților, elevii Colegiului Național „Avram Iancu” din Ștei au interpretat, cu mult talent, două scenete pe tema bullying-ului, prezentând propria viziune cu privire la acest fenomen și certificând astfel faptul că și-au însușit recomandările polițiștilor de prevenire și proximitate bihoreni. Scenetele prezentate de copii au fost premiate în cadrul Proiectului regional „Școala fără Violență”, organizat la 19 mai a.c., în municipiul Oradea.

În cadrul activităților desfășurate cu elevii de gimnaziu și liceu din Ștei, reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea au expus aspecte despre pornografia infantilă, traficul de persoane și mediul on-line și modalități de evitare a victimizării.

Un alt subiect abordat de polițiștii de prevenire bihoreni în activitățile derulate cu elevii din localitatea bihoreană Ștei a fost prevenirea victimizării copiilor prin accidente rutiere. În aceste activități au fost implicați alți 90 de elevii ai claselor I – IV din cadrul Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ștei, care au învățat de la polițiști cum să fie în siguranță pe stradă, în drumul spre şcoală şi spre casă, precum și în perioada vacanțelor.

Activităţile derulate de poliţiştii bihoreni cu elevii claselor primare din Ștei au respectat nevoia copiilor de a învăţa prin joc, micuții implicați fiind la vârsta la care înţelegerea unui mesaj trebuie însoţită de vizualizarea lui. Poliţiştii de prevenire le-au prezentat copiilor cum arată o trecere pentru pietoni, un indicator rutier şi le-au explicat semnificaţia semaforului pentru pietoni şi principalele reguli de comportament în trafic. De asemenea, copiii au vizionat filme cu tematică preventivă.

Totodată, sub supravegherea polițiștilor bihoreni, micuții, organizați în patrula rutieră școlară, au desfășurat o activitate la una din trecerile de pietoni din localitate.

loading...