Actiuni comune ale politistilor romani si maghiari pe Platoul Padis
Stiri Bihor

Actiuni comune ale politistilor romani si maghiari pe Platoul Padis

Patrulele mixte formate din poliţişti rutieri, de ordine publică și de prevenire bihoreni împreună cu poliţişti maghiari se află la dispoziţia cetăţenilor până la sfârşitul lunii august, în zonele turistice ale Euroregiunii Bihor – Hajdu – Bihar: Hajdúszoboszló / Platoul Padiş –Glăvoi.

În baza excelentelor relaţii instituţionale, în perspectiva asigurării unui climat de liniște și siguranță publică în sezonul estival, unei bune cooperări transfrontaliere, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor şi Căpitănia de Poliţie a Judeţului Hajdu – Bihar, Ungaria, formează câte două patrule mixte româno – maghiare, care vor activa în zonele turistice ale judeţului Bihor, în perioada 26 iulie  – 21 august a.c.. În acelaşi timp, alţi doi agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Bihorene vor fi prezenţi în staţiunea Hajdúszoboszló din judeţul Hajdu – Bihar, Ungaria pentru a forma acelaşi tip de patrule.

Patrulele mixte au la bază Protocolul de colaborare în vederea realizării misiunilor de patrulare comune, semnat de către inspectorii şefi ai celor două instituţii, chestor de poliţie Haniş Alin Antoniu şi general de poliţie dr. Gyurosovics Jozsef, la data de 13 iulie 2017, la Punctul de Trecere al Frontierei Borş-Artand. Protocolul este încheiat pe durată nedeterminată şi reprezintă o încununare a rezultatelor deosebite obţinute în anii de funcţionare anterioară a acestor patrule mixte estivale româno-ungare.

În urma succesului activităţilor desfăşurate în comun de reprezentanţii celor două instituţii pe parcursul anilor anteriori, acţiunea din acest an este menită să prevină victimizarea turiştilor români şi maghiari, vizând, totodată, compatibilizarea modului de acţiune a poliţiştilor din cele două judeţe învecinate.

Patrulele comune româno – ungare vor acţiona, în judeţul Bihor, în zona turistică montană – în Parcul Natural Apuseni, zona carstică Padiş şi Valea Boga, puncte de atracţie importante pentru turiştii maghiari.

Astfel, echipele comune de polițiști rutieri și de prevenire bihoreni, alături de reprezentanți ai  Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane au desfășurat miercuri, 28 iulie a.c., activități preventiv-informative în zona carstică Boga – Padiș, alături de polițiști maghiari din Euroregiunea Bihar – Hajdu-Bihar. Scopul principal al acțiunilor comune este prevenirea victimizării cetățenilor prin accidente rutiere în drumul către locațiile în care îți vor petrece vacanța sau concediul, precum și prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor/turiștilor prezenți în zona montană.

Polițiștii bihoreni și maghiari le-au înmânat turiștilor pliante cu recomandări preventive utile, redactate în mai multe limbi de circulație internațională, au discutat cu cetățenii români și străini întâlniți în zona montană, i-au sfătuit să aibă grijă de bunurile personale, le-au transmis modalități de prevenire a victimizării la spațiile de cazare, dar și să manifeste atenție sporită în relația cu persoanele cunoscute ocazional și le-au oferit conducătorilor auto recomandări preventive utile cu privire la conducerea preventivă, pentru a preveni implicarea acestora în accidente rutiere (anexăm foto).

Totodată, în perioada 26 iulie  – 21 august a.c., poliţiştii bihoreni vor acţiona în patrule mixte alături de colegii maghiari în staţiunea turistică şi ştrandul Hajdúszoboszló – Ungaria, unul dintre cele mai mari ştranduri în aer liber din estul Europei, cu un mare aflux de turişti români în sezonul estival.

Acţiunea prezintă o importanţă practică deosebită, prin menţinerea şi dezvoltarea acţiunilor în bază comună în cadrul Euroregiunii Bihor – Hajdu – Bihar. Poliţiştii bihoreni îi vor integra în activitatea zilnică pe partenerii maghiari, prezentându-le modul de lucru al Poliţiei Române şi oferind lămuriri suplimentare profesionale, utilizând pentru comunicare limba maghiară, cunoscută de poliţiştii bihoreni selectaţi.

În acest context, luni, 26 iulie a.c., la ora 11.00 (ora României), în Punctul de Trecere a Frontierei Artand / Borş, a avut loc schimbul poliţiştilor parte a patrulelor mixte, care a marcat astfel debutul acţiunii comune.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News