ABA Crisuri catre primarii din Bihor: Curatati rigolele si canalele de scurge, pentru a evita inundarea caselor
Stiri Bihor

ABA Crisuri catre primarii din Bihor: Curatati rigolele si canalele de scurge, pentru a evita inundarea caselor

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore în județul Bihor s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici necadastrate cu efecte minore de inundaţii locale și creşteri de debite şi niveluri pe râul Criș Băița, în localitatea Ștei, unde cota de atenție a fost depășită cu 2 cm. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat precipitații abundente în localitățile: Marghita, Pocola, Hidișel, Poiana și Luncasprie.

În localitatea Hidiș, în după-amiaza zilei de marți, 28 mai 2019, în interval de 30 de minute s-au înregistrat precipitații de 22l/mp. În consecință s-au produs scurgeri pe versanți care au afectat o parte din localitatea Hidiș. . O situație asemănătoare s-a produs și în localitățile Dobrești și Pomezeu. Important este de menționat faptul că, în localitatea Hidiș, acumularea nepermanentă a intrat în funcțiune atenuând unda de viitură, diminuând astfel în mod considerabil efectele inundațiilor. Personalul de exploatare al Formației de lucru Holod, din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor, a întervenit pe tot parcursul nopții pentru a îndepărta materialul vegetal din canale și rigole asigurând astfel secțiunea de scurgere a apelor mari.

„Precipitaţiile din ultimele zile sunt abundente ca urmare, în următoarea perioadă ne vom confrunta cu un sol suprasaturat. În aceste situaţii, un rol extrem de important în apărarea localităţilor îl joacă lucrările hridrotehnice cum ar fi barajele de acumulare permenente și neparmenente, îndiguirile dar și canalele și rigolele din jururl gospodăriilor. Fără aceste lucrări şi fără monitorizarea din partea A.B.A Crişuri orice intervenţie pe cursurile de apă în caz de inundaţii ar fi extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Reamintim din nou atât autorităţilor locale, cât şi cetăţenilor, că în această perioadă a anului întreţinerea canalelor de scurgere şi a rigolelor este extrem de importantă.” Sorin Guler , director A.B.A Crişuri.

La ora actuală, apele s-au retras din marea majoritate a zonelor, singura cota depășită fiind cea de la Tinca, de pe râul Crișul Negru. Pe tot parcursul avertizărilor hidrologice, specialiştii A.B.A Crişuri efectuează măsurători şi monitorizări în regim special astfel încât datele  hidrologice să ajungă prompt la toate instituţiile responsabile cu intervenţia în caz de inundaţii. Avertizarea hidrologica de cod galben va lua sfârșit azi, 29 mai, ora 16.