ABA Crisuri a primit finantare pentru constructia primilor 180,2 km de piste de biciclete. Va fi cea mai lunga ruta cicloturistica din Romania
Stiri Bihor

ABA Crisuri a primit finantare pentru constructia primilor 180,2 km de piste de biciclete. Va fi cea mai lunga ruta cicloturistica din Romania

Primele 7 contracte de finanțare prin componenta C 11 – Turism și cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost semnate între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – a anunțat ministrul Cseke Attila.

Contractele de finanțare, în valoare totală de 206.985.394,06 lei, vizează realizarea a 426,09 km de trasee cicloturistice pe digurile cursurilor de apă administrate de Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR), prin structurile teritoriale ale acesteia, respectiv Administrațiile Bazinale de Apă Banat, Crișuri, Jiu, Mureș și Olt. Aceste diguri sunt intabulate și se află în proprietatea publică a statului român.


Citeste si: ABA Crisuri vrea sa construiasca aproape 200 km de piste de biciclete pe malul digurilor din judetul Bihor.


”Traseele de cicloturism vor permite României să participe și să contribuie la reconfigurarea rețelei europene de trasee EuroVelo și a diverselor trasee cicloturistice internaționale. Astfel, se va dezvolta ecoturismul și se va încuraja utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ”, a precizat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.


Citeste si: CJ Bihor vrea sa amenajeze peste 300 de km de piste de biciclete pentru dezvoltarea cicloturismului. Ce rute anunta Bolojan


”Prin această investiție România are șansa să devină, în scurt timp, un reper semnificativ pe harta europeană a cicloturismului. Deoarece acesta este unul dintre cele mai sustenabile moduri de a face turism, am decis să ne implicăm și să punem la dispoziție peste 420 km de diguri aflate în patrimoniul ANAR, pe coronamentele cărora se vor construi noile piste pentru biciclete. Obiectivul este acela de a asigura conectivitatea rețelei de peste 3.000 km de trasee cicloturistice pe care România le va construi cu finanțare din PNRR. Până acum au fost intabulate toate digurile care vor beneficia de investiții și ne aflăm în faza de realizare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Licitațiile pentru lucrări vor fi lansate în a doua parte a anului”, a subliniat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Traseele cicloturistice vor străbate unități administrativ-teritoriale din județele Arad (29,08 km), Bihor (180,20 km), Dolj (25,30 km), Harghita (45,05 km), Mureș (34 km), Satu Mare (4,09 km) și Timiș (108,37 km).

În perioada următoare, Ministerul Dezvoltării va încheia și contracte de finanțare cu autorități ale administrației publice locale care au depus cereri de finanțare pentru realizarea unor trasee mixte, în vederea creșterii accesibilității zonelor turistice, valorificând, în mod sustenabil, elementele de patrimoniu și peisaj natural și cultural.

Cu un buget de 247,5 milioane de euro, în cadrul acestei componente, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va asigura amenajarea a 3.000 km de trasee cicloturistice.

Taseele propuse de ABA Crisuri pentru reabilitarea coronamentului digului și creearea infrastructurii de ciclism sunt defalcate astfel:

  • 61,2 km de piste pe digul de pe malul drept al Canalului Colectro-Crișul Negru;
  • 14 km de piste pe digurile de pe râul Crișul Negru pe tronsonul Tărian-Tămașda-Cefa-Frontiera RO-HU;
  • 23,2 km km de piste pe digul de pe malul drept al râului Crișul Repede pe tronsonul Oradea-Frontiera RO-HU;
  • 40,6 km de piste pe digul de pe malul drept al râului Barcău pe tronsonul Marghita- Frontiera RO-HU;
  • 51,8 km de piste pe digul de pe malul stâng al râului Ier pe tronsonul de la limita județelor Bihor-Satu Mare-Săcuieni-Frontiera RO-HU.

Ne găsiți și pe Google News