600 de camere video vor fi montate in parcuri, intersectii, langa scoli, in zonele centrale si pietonale aglomerate din Oradea
Stiri Oradea

600 de camere video vor fi montate in parcuri, intersectii, langa scoli, in zonele centrale si pietonale aglomerate din Oradea

Primăria Oradea a început modernizarea sistemului unic de supraveghere video existent pe domeniul public al municipiului Oradea, cu scopul principal de a crește siguranța cetățenilor din municipiu, de a putea permite analiza și prelucrarea semnalului video inteligent, cât și recunoașterea numerelor de înmatriculare ale autovehiculelor parcate în locuri nepermise.

Astfel, Primăria Oradea anunță că licitația privind extinderea sistemului de supraveghere prin achiziționarea a 600 de camere video se află în acest moment în faza finală de evaluare, urmând ca câștigătorul să fie declarat în prima parte a lunii septembrie.

Termenul de depunere a ofertelor a fost 17 iulie 2019, când și-a depus oferta un singur ofertant, SC RCS&RDS.

Valoarea estimată a achiziției este de 3.164.040 lei (fără TVA).

Sistemul de supraveghere a fost gândit pentru a fi modernizat în 3 etape. În etapa I, s-a realizat modernizarea sistemului de stocare, procesare video și dispecerizare (video wall şi staţii de lucru). Echipamentele noi achiziționate au fost deja instalate la sediul IPJ Bihor de pe str. Calea Aradului nr. 78. Prețul investițiilor realizate în prima etapă este de 375.000 lei fără TVA.

În etapa a II-a, care va avea loc acum, după finalizarea licitației, urmează să se încheie un acord cadru cu un operator economic de furnizare camere video și servicii de mentenanță, inclusiv utilizarea rețelei de date/video, în scopul asigurării semnalului video la dispeceratul din cadrul Poliției municipiului Oradea. În cadrul acestei etape se vor achiziționa 600 de camere video de următoarele tipuri:

  1. Camere panoramice cu vedere 360 grade (PTZ)
  2. Camere control trafic (LPR – pt. citirea numerelor de înmatriculare)
  3. Camere cu vedere de ansamblu.

Camerele vor fi montate pe principalele artere de circulație, în parcuri, în intersecții, în vecinătatea școlilor, la intrările și ieșirile din oraș, în zona centrală, în zonele pietonale aglomerate, în pasajul Vulturul Negru etc.

În etapa a III-a vor fi instalate camere video în stații de autobuz și tramvai și va fi achiziționat un soft pentru recunoașterea acțiunilor ostile, ca de exemplu bătăi sau persoane.