29 iulie, Ziua Imnului National al Romaniei omagiata si la Oradea. Istoric
Diverse

29 iulie, Ziua Imnului National al Romaniei omagiata si la Oradea. Istoric

Astazi, 29 iulie 2017, inceand cu ora 10:00, pe platoul din fata Primariei Oradea va avea loc ceremonialul desfasurat cu ocazia aniversarii ZILEI IMNULUI NATIONAL.

Gazdele evenimentului au pregatit urmatorul program:

  • 10.00 – 10.02 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului, salutul             drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv.
  • 10.02 – 10.07 – Binecuvântare şi Rugăciune pentru poporul român.
  • 10.07 – 10.22  – Alocuţiuni privind simbolistica versurilor Imnului Naţional al României, scurt istoric şi semnificaţii, rostite de:
    • – Prefectul Judeţului Bihor – domnul Ioan MIHAIU;
    • – Conferențiar universitar dr. Alina STOICA – din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene din Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.
  • 10.22 – 10.25 – Interpretarea vocal-instrumentală a Imnului Naţional al României.
  • 10.25 – 10.30– Defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.

Imnul National al Romaniei

Imnul actual al României este compus în contextul Revoluţiei de la 1848. Poetul Andrei Mureşanu (1816-1863) se afla pe atunci la Braşov în calitate de profesor la Colegiul Latino-German din localitate şi redactor la suplimentul literar „Foaie pentru minte, inimă şi literatură” al periodicului românesc „Gazeta Transilvaniei”. Lui îi va reveni misiunea compunerii unui cântec de luptă care să mobilizeze masele, alături de proclamaţiile şi declaraţiile din presă din acele momente.

Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureșanu, redactat și publicat în timpul Revoluției de la 1848, a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni brașoveni, fiind cântat pentru prima oară la Brașov, într-o grădină din Șchei, și nu în data de 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea, așa cum este îndeobște cunoscut (deși nu se precizează care era acel cântec patriotic, cântat de cei prezenți, s-a presupus fără dovezi că era vorba despre acesta).

Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Mureșanu a pus versurile sale avea o largă circulație în epocă și nu i se cunoaște cu certitudine autorul. O versiune spune că însuși Andrei Mureșanu este autorul melodiei, iar alta susține că de fapt era o melodie cântată pe un text religios, ce purta numele Din sânul maicii mele. Gheorghe Ucenescu susținea că el a fost cel care i-ar fi intonat-o, printre altele, la cererea poetului, care căuta o melodie potrivită pentru versurile sale, deci el ar fi „autorul moral” al melodiei.

De atunci, acest imn a fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă în el. Așa a fost și în timpul Revoluției române din 1989, când practic instantaneu și generalizat a fost cântat ca un adevărat imn național, înlocuind imnul comunist „Trei culori”.

Timp de câțiva ani „Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul național al Republicii Moldova, dar a fost înlocuit în 1994