27 ianuarie – Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului
Cultura

27 ianuarie – Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

Data de 27 ianuarie reprezintă Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Porțile celui mai mare lagăr nazist de exterminare Auschwitz-Birkenau au fost dărâmate de armata sovietică, pe 27 ianuarie 1945. Aproximativ 7.000 de prizonieri se aflau în lagăr când au sosit sovieticii. Cei rămași în urmă erau prea slăbiți sau bolnavi atunci când ofițerii naziști SS au forțat aproape 60.000 de prizonieri să mărșăluiască spre vest, pe măsură ce sovieticii se apropiau.

Marcarea Zilei Internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, la 27 ianuarie, a fost decisă prin Rezoluția numărul 60/7 adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) la data de 1 noiembrie 2005.

„Să ne amintim!” Este îndemnul unei rugăciuni evreiești, pentru ca tragedia Holocaustului să nu se mai repete niciodată. 

Să nu uităm faptul că femei, copii, bărbați și oameni vârstnici, privați de drepturi, de demnitatea și personalitatea lor, reduși la simple numere, au pierit în lagărele naziste.  

interlink.ro

Această lege prevede organizarea de ceremonii, întâlniri și evenimente comemorative și de reflecție, destinate în special (dar nu numai) școlilor și tinerilor. Scopul este să nu uităm niciodată acest genocid.

Cu prilejul Zilei Internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului va avea loc, la secția Muzeul Orașului Oradea a Complexului Muzeal al Țării Crișurilor, activitatea „Arta Memoriei”, în cadrul căreia, începând cu ora 12.00, elevilor participanți (de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”) li se va vorbi despre semnificația zilei, deportarea evreilor orădeni și opera artistică a unor renumiți pictori evrei.

Se impune să cunoaștem ororile la care au fost supuși evreii orădeni: impunerea legilor antievreiești, ghetoizarea, deportarea și eliminarea lor sistematică în lagărele morții. În anul 1944 Oradea a fost pustiită de locuitorii evrei. Din Oradea și împrejurimi au fost deportați 30.000 de evrei. Este necesar să cunoaștem, să ne amintim, să nu negăm! Educația tinerelor generații trebuie îndreptată spre toleranță și non-discriminare, pentru ca astfel de crime să nu mai aibă loc nicăieri, niciodată!

Ne găsești și pe Google News