27 ianuarie – Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului (Video documentar)
Cultura

27 ianuarie – Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului (Video documentar)

Ziua de 27 ianuarie a devenit Ziua internationala de comemorare a victimelor Holocaustului in urma rezolutiei 60/7, adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

27 ianuarie este data la care, in 1945, cel mai mare lagar nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astazi in Polonia) a fost eliberat de armata sovietica.

Rezolutia ONU respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau partial, si felicita statele care s-au angajat in mod activ in conservarea siturilor care au servit ca lagare de exterminare naziste, lagare de concentrare, lagare de munca fortata si inchisori in timpul Holocaustului, potrivit ONU.

Rezolutia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite 61/255 adoptata la 26 ianuarie 2007 condamna, de asemenea, orice negare a Holocaustului si indeamna toate statele membre sa respinga fara rezerve negarea Holocaustului.

interlink.ro

Citeste si9 octombrie – Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului

Cu acest prilej, programul de informare „Holocaustul şi Organizaţia Naţiunilor Unite” a ales tema „75 years after Auschwitz – Holocaust Education and Remembrance for Global Justice”. Potrivit ONU (https://www.un.org), tema reflectă importanţa, după 75 de ani de la Holocaust, a acţiunii colective împotriva antisemitismului şi a altor forme de prejudecată pentru a asigura respectul pentru demnitatea şi drepturile tuturor oamenilor de pretutindeni.

Potrivit ONU, tema scoate in evidenta dimensiunea universala a Holocaustului si incurajeaza educatia privind aceasta tragedie, astfel incât generatiile viitoare sa respinga cu fermitate toate formele de rasism, violenta si antisemitism.

Auschwitz Fabrica Mortii – documentar

Ne găsești și pe Google News