25 de ani de la reluarea invatamantului juridic superior, aniversati la Universitatea Oradea
Educatie

25 de ani de la reluarea invatamantului juridic superior, aniversati la Universitatea Oradea

În acest an Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Oradea aniversează 25 de ani de la reluarea învăţământului juridic superior la Oradea.

În cadrul evenimentelor dedicate acestei aniversări, în data de 26 mai 2017, începând cu ora 9.30, vor avea loc lucrările conferinţei „EVOLUŢIA ADMINISTRAŢIEI PUBLICE ÎN PERIOADA 1992-2017”.

La conferinţă vor participa practicieni şi cadre didactice care activează în domeniul Ştiinţelor Administrative, printre invitaţii speciali numărându-se:

  • univ. dr. Gheorghe AVORNIC – Rector Universitatea „Constantin Stere” din Chişinău;
  • Cristian BITEA – Preşedinte Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

De asemenea, o secţiune va fi dedicată prezentării comunicărilor studenţilor facultăţii.

Deschiderea lucrărilor conferinţei va avea loc la Hotel Continental – Sala Paladinum.

Istoric Facultatea de Drept Oradea

In anul 1780 a fost infiintata la Oradea Academia de Drept, care este una dintre cele mai vechi institutii de invatamant superior din Romania. Prin Decretul Regal din 4 mai 1874, Academia a fost transformata in Facultatea de Drept, cursurile avand o durata de 4 ani, in cadrul facultatii functionand 8 catedre: Drept Roman, Drept Penal, Procedura Civila, Drept Civil, Drept Comercial si Cambial, Drept Financiar, Drept Public si Drept Canonic.

Academia de Drept din Oradea a avut o importanta deosebita in viata culturala romaneasca, personalitati de prestigiu studiind si activand aici, printre care: Alexandru Roman, membru al Academiei Romane, initiatorul “Societatii de lectura a fundatiei romane studioase”, prima societate studenteasca romana cu caracter national, Eugeniu Sperantia, fondatorul primului curs de Filozofie a Dreptului, George Sofronie, stralucit profesor de Drept International, etc. Dintre cei mai renumiti absolventi ai Academiei de Drept din Oradea amintim pe Emanuil Gojdu – fost deputat, dr. Aurel Lazar – fost ministru, Gheorghe Pop de Basesti, intemeietor al Partidului National Roman, organizatorul pedagogiei romane in Ardeal, Vasile Mangra, episcop ortodox, dr.Gh. Plopu – prim presedinte de sectie la Inalta Curte de Casatie din Romania.

In anul 1934, datorita conditiilor istorice, Facultatea de Drept din Oradea a trecut in cadrul Facultatii de Drept din Cluj-Napoca.

Planul de invatamant cuprinde pentru fiecare an discipline fundamentale obligatorii, discipline optionale si discipline facultative.

Incepand cu anul universitar 1997-1998 facultatea a aderat la Sistemul European al Creditelor Transferabile (ECTS), in concordanta cu care s-a elaborat planul de invatamant si care este menit sa asigure studentilor posibilitatea de a studia si in alte centre universitare din tara si din strainatate. Facultatea de Drept a fost acreditata din anul 1999.

In cadrul cursurilor se insista pe aprofundarea cunostintelor privind legislatia europeana, tocmai pentru aceasta fiind introdusa o disciplina obligatorie – Dreptul Comunitar. Se pune accent pe aceasta problema deoarece integrarea in structurile Uniunii Europene presupune realizarea unei compatibilitati atat la nivelul legislatiilor tarilor candidate cu cele membre ale Uniunii Europene, cat si la nivelul specialistilor din acest domeniu.

loading...