23 de localitati din judetul Bihor vor putea avea acces GRATUIT la internet prin retelele Wi-Fi
Stiri Bihor

23 de localitati din judetul Bihor vor putea avea acces GRATUIT la internet prin retelele Wi-Fi

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a anunţat vineri, că 23 de localităţi din judetul Bihor s-au înscris în portalul WiFi4EU, creat printr-un program european căruia UE i-a alocat un buget de 120 milioane euro, prin care vor avea acces gratuit la reţelele de Wi-Fi.

Toţi vor beneficia de conexiune la internet, iar asta înseamnă că nu contează unde locuieşti sau cât câştigi. Astfel, ne propunem să echipăm fiecare localitate şi fiecare oraş cu acces gratuit la Wi-Fi în jurul centrelor publice până în 2020„, se arată într-o declaraţie a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care apare pe site-ul www.wifi4eu.eu.

De pe 20 martie a început înregistratea pe site-ul prin care localităţile pot beneficia gratuit de internet fără fir. Primele cereri de finanţare vor putea fi depuse, începând cu mijlocul lunii mai a acestui an, iar localităţile înregistrate vor putea solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1.000 de bonuri WIFI4EU, ce vor fi distribuite pe baza principiului „primul sosit, primul servit”, precizează Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Localitatile din  judetul Bihor sunt: Boianu Mare, Bratca, Budureasa, Dobresti, Gepiu, Holod, Ineu, Lugaşu de Jos, Magesti, Beius, Marghita, Alesd, Nucet, Stei, Valea lui Mihai, Pomezeu, Remetea, Sacadat, Sinteu, Tinca, Uileacu de Beius, Vadu Crisului si Oradea.

interlink.ro

Cu toate ca sunt 23 de localitati care s-au inregistrat deja, este inexplicabila indolenta primarilor din Bihor, care nici macar nu au facut o simpla inregistrare in acest program, in care, la nivel national, s-au inregistrat, pana in prezent, peste 10.000 de localitati.

Localităţile vor putea utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieţii publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de localităţi (abonamentul la internet). Reţelele finanţate prin #WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal. Finanţarea va fi acordată numai reţelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public„, conform sursei citate.

A mai ramas ceva mai mult de o luna, la aceasta data, pana cand inscrierile se vor finaliza, asadar municipalitatile sunt invitate sa se inscrie la adresa: https://www.wifi4eu.eu/#/home  

Fiecare ţară participantă va primi cel puţin 15 bonuri valorice, iar localităţile înregistrate pot solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1.000 de bonuri WIFI4EU (în valoare de 15.000 euro, fiecare). Bonurile valorice vor fi distribuite pe baza principiului „primul sosit, primul servit’.

Până în anul 2020, sunt puse la dispoziţie 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru finanţarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localităţi din toate statele membre, precum şi în Norvegia şi Islanda.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News