15 ianuarie 2020, Ziua Culturii Nationale si 170 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu
Cultura

15 ianuarie 2020, Ziua Culturii Nationale si 170 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu

Ziua de 15 ianuarie, aleasa ca Zi a Culturii Nationale, reprezinta data nasterii poetului national al romanilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

Camera Deputatilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege, prin care ziua de nastere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Nationale, act normativ ce a intrunit 175 de voturi favorabile, unul impotriva si doua abtineri.
Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Nationale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicata in MO 831 din 13 decembrie 2010.

Si in alte tari europene, Ziua Culturii Nationale omagiaza oameni de cultura remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat in parte. Astfel, in Spania, Ziua Culturii este marcata la data mortii lui Miguel de Cervantes, iar in Portugalia, in ziua in care s-a nascut poetul Luis de Camoes. si autoritatile din Republica Moldova au hotarat ca ziua de nastere a lui Mihai Eminescu sa devina Ziua Culturii Nationale.

Criticul literar Titu Maiorescu, mentorul Junimii, spunea despre marele poet: „Pe cat se poate omeneste prevedea, literatura poetica romana va incepe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui si forma limbei nationale, care si-a gasit in poetul Eminescu cea mai frumoasa infaptuire pana astazi, va fi punctul de plecare pentru toata dezvoltarea viitoare a vesmantului cugetarii romanesti„.

Poetul Tudor Arghezi spunea, referindu-se la Eminescu: „A vorbi de poet este ca si cum ai striga intr-o pestera vasta… Nu poate sa ajunga vorba pana la el, fara sa-i supere tacerea. Numai graiul coardelor ar putea sa povesteasca pe harpa si sa legene, din departare, delicata lui singurateca slava„.

Pentru Constantin Noica, Eminescu reprezenta omul deplin al culturii romanesti. El adauga: „Cu numele lui magic deschidem toate portile spiritului. Dar nu e vorba de operele lui Eminescu, de cultura lui, de proiectele lui, de variantele lui, de comorile plutonice retinute sau sistemele de filozofie posibile e vorba de tot; de spectacolul acesta extraordinar pe care ti-l da o constiinta de cultura deschisa catre tot.„.

Ne găsiți și pe Google News