100 de ani de la formarea Cehoslovaciei, 50 de ani de la Primăvara de la Praga – expoziție la Oradea
Cultura

100 de ani de la formarea Cehoslovaciei, 50 de ani de la Primăvara de la Praga – expoziție la Oradea

noriel.ro
Pe data de 22 martie 2018, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea va fi gazda unei expoziții aniversare realizată de către Ambasada Republicii Cehe din România, alături de Centrul Ceh din București. 

Această expoziție face parte dintr-o serie mai largă de astfel de evenimente, ce au drept scop comemorarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria Cehoslovaciei, crearea republicii în anul 1918 și invadarea orașului Praga de către trupele sovietice în luna august a anului 1968.

            Pentru națiunea cehă și cea slovacă, anul 1918 a reprezentat împlinirea idealului național. Astfel, prăbușirea Imperiului Austro-Ungar imediat după finalul Primului Război Mondial a condus la fondarea Cehoslovaciei. Cincizeci de ani mai târziu, cehii și slovacii au luptat, sub un sistem opresiv, pentru libertatea culturii. Era o luptă care urma să se mute în stradă, atunci când tancurile sovietice au invadat Praga, în luna august a anului 1968.

În 1918, Republica Cehoslovacă a devenit independentă, așa cum la noi, în același an, a avut loc unirea tuturor românilor. În 1968, România nu a trimis trupe pentru invadarea orașului Praga, alături de Iugoslavia. Astfel, această expoziție își propune să aducă în fața publicului vizitator similaritățile, dar și relațiile dintre Cehoslovacia și România.

decathlon.ro

             Pentru o cât mai facilă înțelegere a acestor evenimente, vor fi oferite informații cât mai detaliate și pe înțelesul tuturor. Astfel, principalul scop al acestor expoziții este acela de a familiariza publicul străin, în acest caz românii, cu istoria națiunii cehe și a celei slovace, precum și cu o perspectivă de ansamblu asupra aspectului politic, social, economic și cultural ce au marcat cei 100 de ani de independență.

            Aceste evenimente sunt susținute de către instituții culturale de prestigiu din Republica Cehă, precum Muzeul Național și Muzeul Orașului Praga.

            Intrarea este liberă.