1 octombrie Ziua cancerului la san, Primaria Oradea va fi iluminata in roz
Diverse

1 octombrie Ziua cancerului la san, Primaria Oradea va fi iluminata in roz

Având în vedere că duminică, 1 octombrie, e Ziua cancerului la sân, ca în fiecare an, Organizația de femei a PNL Oradea, organizează o serie de evenimente care au menirea de a  informa femeile și a le conștientiza de pericolul de a se îmbolnăvi de acest tip de cancer, care atinge una din 8 femei.

Dorim să le facem să înțeleagă necesitatea de a urmări orice semne care ar arăta o boală a sânilor, pentru că, 70% dintre aceste cancere au fost depistate de femei prin autopalpare. Din păcate, cancerul la sân este în continuare în topul cancerelor la femei. Doar anul trecut, în județul Bihor, un număr de 244 de femei au primit acest diagnostic și s-au adăugat la cele care sunt deja în tratament. Depistat la timp, acest cancer se poate vindeca, de aceea credem că e importantă prevenția și orice acțiuni în acest sens, transmite OFL Oradea intr-un comunicat venit la redactie

În Bihor, în 2016, 7 persoane pe zi au primit cumplitul diagnostic de cancer, de diferite tipuri. Acest trist adevăr ne motivează să vorbim mai mult despre prevenție și nu doar să vorbim, dar să o și facem efectiv!

Astfel sunteti invitati sa fiti alaturi, duminică, la ora 19:30, când vom ilumina Primăria în roz, culoarea acestui tip de cancer. Proiectul din acest an poartă titlul: Du-te să-ți spună medicul că ești bine!

Senatul și-a asumat, la 30 septembrie 2014, o Declarație prin care ziua de 1 octombrie este recunoscută ca Zi națională de luptă împotriva cancerului de sân, cancerul reprezentând “o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial”. Decretarea acestei zile are menirea de a încuraja cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit, precum și toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân. 

La 10 iunie 2015, Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă privind declararea Zilei luptei împotriva cancerului de sân. Actul normativ care are ca obiect declararea acestei zile a fost inițiat de un grup de parlamentari din întreg spectrul politic. Potrivit inițiatorilor acestei propuneri legislative, cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit și alte grupuri interesate sunt încurajate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân.

Se declară ziua de 1 octombrie Ziua de luptă împotriva cancerului de sân. Autoritățile administrației publice locale pot organiza manifestări și acțiuni publice dedicate sărbătoririi zilei de luptă împotriva cancerului de sân. Unitățile sanitare pot efectua gratuit screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de sân. SRR și SRTV vor putea include în programele lor emisiuni dedicate zilei de luptă împotriva cancerului de sân”, se arată în textul propunerii legislative.