1.000 de elevi, părinţi şi profesori, din mediul rural, implicaţi de polițiștii bihoreni în activități preventive
Stiri Bihor

1.000 de elevi, părinţi şi profesori, din mediul rural, implicaţi de polițiștii bihoreni în activități preventive

În perioada ianuarie – februarie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de poliţiştii de la posturile comunale de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au acţionat în mediul rural, în cadrul Campaniei de prevenire a delincvenţei juvenile şi a abandonului şcolar „Siguranţă în mediul rural”.

Campania, implementată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, vizează pregătirea antivictimală a elevilor, profesorilor şi părinţilor din 42 de comunităţi bihorene din mediul rural şi informarea cu privire la măsurile de autoprotecţie care trebuie adoptate pentru reducerea riscului de victimizare prin diverse tipuri de criminalitate.

În acest context, sub sloganul „Fii preventiv – Alege siguranţa!”, poliţiştii de prevenire bihoreni alături de partenerii de program au derulat o serie de activităţi preventive menite să contribuie la prevenirea criminalităţii şi la creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor din mediul rural .

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat 16 întâlniri cu peste 1.000 de elevi, părinți, cadre didactice şi cu conducerea unităţilor şcolare, în scopul prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, priorităţii permanente ale Poliţiei Bihorene, în domeniul prevenirii criminalităţii.

Tematica prezentată de poliţişti în interacţiunea lor cu elevii a fost axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, prevenirea violenţei în mediul şcolar, răspunderea penală a minorilor etc.. Au fost dezbătute aspecte referitoare la pragul delincvenţial, cauzele, factorii favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile (anturajul, consumul de alcool etc.), la consecinţelor legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social). Totodată, au fost prezentate diferite situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsurile de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situaţii de victimizare. 

De asemenea, în cadrul întâlnirilor cu cadrele didactice şi cu părinţii au fost abordate subiecte legate de răspunderea penală a minorului, fenomenul violenţei în şcoală, fenomenul cyber – bulying, siguranţa copiilor în mediul on-line, precum şi referitoare la prevenirea unor infracţiuni contra patrimoniului, modalităţi de gestionare a unor situaţii de risc.

Astfel, de acţiuni preventive au avut loc în cadrul comunităţilori rurale din localităţile bihorene Biharia, Sălard, Diosig, Roșiori, Holod, Căpâlna, Finiș, Tărcaia, Buntești, Pietroasa, Amram, Balc, Cărpinet, Criștior, Câmpani și Lunca.

Ca materiale de suport a campaniei preventive au fost utilizate afişe şi pliante care au fost expuse şi distribuite în cadrul întâlnirilor din comunităţile rurale. Totodată, au fost proiectate filme cu caracter informativ – preventiv cu tematică adecvată.