Zona centrala a Oradiei va fi o zona protejata, iar orice investitie va trebui sa respecte unele principii urbanistice
Stiri Oradea

Zona centrala a Oradiei va fi o zona protejata, iar orice investitie va trebui sa respecte unele principii urbanistice

În cadrul conferinței de presă de azi, 20 decembrie, susținută de primarul Florin Birta, a fost prezentat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona centrală protejată, proiectul urmând să fie  supus aprobării în cadrul ședinței Consiliului Local de marţi, 21 decembrie.

„Acum doi ani s-a început lucrul la Planul Urbanistic Zonal pentru zona protejată, acesta fiind un proiect complex, care va clarifica din punct de vedere urbanistic toate intervențiile viitoare asupra clădirilor din zona centrală. Practic, acesta cuprinde toate reglementările pentru zona protejată și clarifică în detaliu modul în care se va putea investi în această zonă și ce principii trebuie respectate. Cel mai probabil PUZ-ul va intra în vigoare undeva după 15 martie, astfel că oricine va solicita o autorizație de construcție pentru zona centrală va trebui să respecte reglementările acestuia”, a precizat primarul Florin Birta.

Prezent la conferința de presă, arhitectul Eugen Pănescu, cel care a lucrat la elaborarea acestui PUZ, a prezentat în linii mari viziunea acestui plan.

Arhitectul a explicat că ideea acestui PUZ este de a consolida și de a detalia reglementările din Planul Urbanistic General (PUG) și de a lua în calcul toate evoluțiile și tendințele care au apărut de la aprobarea acestuia din urmă.

interlink.ro

Prin urmare, în PUZ-ul pentru zona protejată au fost creionate patru intenții principale: protejarea clădirilor din această zonă, cu spațiul aferent lor (străzi, spații verzi), stabilirea unei direcții de dezvoltare, stabilirea unui mod de utilizare a parcelelor şi construcțiilor, dar și consolidarea pe bază de calitate a centrului orașului, zona centrală trebuind să devină un catalizator al municipiului.

„Chiar dacă par două idei opuse, reglementările PUZ-ul vizează două planuri: conservarea unor valori de patrimoniu și sprijinirea unor investiții noi. Zona centrală trebuie să revină în prim-planul locuirii, al muncii, al culturii, fiind în același  timp zona de contact cu principalele instituții din oraș”, a spus arhitectul Eugen Pănescu.

În continuare, acesta a prezentat principiile Planului Urbanistic Zonal pentru zona protejată, zona centrală fiind o zonă deschisă investițiilor, însă cu respectarea unor principii urbanistice.

Principiile care stau la baza PUZ-ului sunt: protejarea fondului construit valoros, protejarea curților și a grădinilor, încurajarea mai multor funcțiuni la o parcelă pentru a încuraja un oraș cu funcțiune mixtă, creșterea controlată a densității și înălțimii clădirilor, consolidarea Crișului Repede și a malurilor sale, deschiderea pentru construcții noi și eliminarea construcțiilor parazitare, încurajarea de investiții care vor transfera beneficii economice asupra populației, intenția de a reduce intensitatea traficului auto/numărul de parcări, având în vedere și că zona centrală este foarte bine deservită de mijloacele de transport în comun.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News