Ziua Voluntarului Caritas si-a ales premiantii
Evenimente

Ziua Voluntarului Caritas si-a ales premiantii

Sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a găzduit joi, 26 ianuarie 2023, Ziua Voluntarului Caritas, a XVIII-a ediție, sub motoul ”Voluntar prin solidaritate și sensibilitate, primul eveniment din anul acesta dedicat celor 18 ani de activitate în domeniul social pe care îi sărbătorește Asociația Caritas Eparhial Oradea. Gazdele evenimentului au fost voluntarii Andreea Ghercă și Olimpiu Man.

La eveniment au participat, alături de voluntarii şi invitaţii lor, Pr. Mihai Vătămănelu, vicar general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Arina Moș, senator de Bihor, Antonia Nica, viceprimar al Municipiului Oradea și Anca Sas, director executiv al Direcției de Asistență Socială Oradea.

Prin această premiere am urmărit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2022, 93 de voluntari au prestat 2.041 de ore în serviciul aproapelui. Au fost acordate premii la 13 categorii pentru implicarea în activităţi şi programe, premii speciale și diplome de participare şi premiul “Voluntarul anului 2022”.

Deschiderea serii ne-a fost oferită de către Akulenko Vitaliy – elev în clasa a V-a la Școala de arte nr. 1, Kramatorsk, Ucraina. A câștigat prima ediție a festivalului-concurs internațional „Sonyashnik”, Kiev, Ucraina. Este laureat al etapei a 2-a a concursului internațional „Dnieper Waves” Dnipro. Ajuns în Oradea în contextul războiului din Ucraina, participă la programele educaționale oferite de asociație prin Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea

Premiul ”CASA FRENȚIU”

Prin intermediul programului „Adoptă un bunic sau o bunică”, voluntarii “nepoți adoptivi” au petrecut timp de calitate cu rezidenții, i-au însoțit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au împărtășit experiențe și povești de viață, acumulând în acest sens 111 de ore de voluntariat.

Premiul ”Casa Frențiu” s-a acordat voluntarului Vlad Dăniloaia.

Premiul special ”CASA FRENȚIU””

Îl oferim pentru organizarea programelor literar-artistice oferite seniorilor din Centrul Rezidențial ”Casa Frențiu”.

Premiul s-a acordat doamnei: Miorița Săteanu.

PREMIUL AFTER SCHOOL

Centrul de tip after school “Sfântul Martin” din Ioaniș are ca scop prevenirea abandonului şcolar și familial, asigurarea unor condiţii armonioase de creştere, educare şi formare profesională, precum şi dezvoltarea capacităţii individului pentru depăşirea situaţiei de nevoie socială.

În cadrul centrului, voluntarii ajută la pregătirea și realizarea activităților recreative, ludice și administrative.

Premiul After School s-a acordat voluntarei Ana-Maria Bogdan

Premiul CANTINA SOCIALĂ

Cantina socială este un serviciu social în cadrul căruia voluntarii, pe lângă servirea efectivă a beneficiarilor, interacţionează în mod direct cu aceștia. În anul 2022, 18 voluntari au realizat 602 ore de voluntariat la cantina socială.

Premiul Cantina Socială s-a acordat voluntarului Andrei Horgoș.

Premiul DUȘURILE SOCIALE

Activitatea Dușurile sociale este unică pe plan local, o activitate pe care Asociația Caritas Eparhial Oradea o oferă persoanelor fără adăpost. Menținerea igienei corporale prin accesul la Dușurile sociale previne creșterea gradului de îmbolnăvire a persoanelor vulnerabile, care primesc, săptămânal, necesarul efectuării dușului, dar și un schimb de haine curate. În anul 2022, voluntarii au ajutat la distribuirea produselor de igienă și a hainelor, dar și la curățenia băilor, după efectuarea dușurilor de către persoanele fără adăpost.

Premiul Cantina Socială s-a acordat voluntarului Sebastian Sîrb

Premiul PRIETENI PENTRU UN ZÂMBET

Anul 2022 a fost plin de schimbări pentru echipa Prieteni pentru un zâmbet, 11 noi voluntari au finalizat cursul de clovni în luna august și s-au alăturat echipei. De la sfârșitul lunii noiembrie ne-am bucurat să reluăm  activitățile cu cei mici de la Spitalul Județean de Urgență Oradea. Voluntarii clovni au activat prin vizite la Centrul de Îngrijire de zi pentru copii, aflat în subordinea Direcției de Asistență Socială Oradea, la Centrul de zi pentru copii al Asociației Down Oradea și prin participarea la diverse alte evenimente dedicate copiilor. În ultimul an, echipa a realizat 185 de ore de voluntariat, aducând zâmbete fără număr pe chipul celor mici!

Premiul Prieteni pentru un zâmbet s-a acordat voluntarei Mălina Arvaș- Popa.

Premiul COLECTA PENTRU UCRAINA

La Colecta pentru refugiații ucraineni s-au implicat 22 de voluntari, care au desfășurat 267 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente, produse de igienă, haine și donații în bani care au fost trimise către vecinii noștri ucraineni. Voluntarii noștri au dovedit spirit solidar și empatie pentru semenii noștri afectați de război și au creat legături de comunicare între ei și persoanele refugiate care au activat ca și voluntari pentru această colectă.

Premiul Colecta pentru Ucraina s-a acordat voluntarei Naomi Oros.

Premiul COLECTA DE CRĂCIUN

La tradiționala Colectă de alimente de Crăciun, în anul 2022 s-au implicat 24 de voluntari care au desfășurat 84 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente și donații în bani pentru ca cei 150 de beneficiari ai asociației să poată primi masa caldă zilnică și pe parcursul anului 2023.

Premiul Colecta de Crăciun s-a acordat voluntarei Andreea Ghercă.

Premiul SPRIJIN ADMINISTRATIV

Activitatea administrativă este foarte importantă în organizația noastră și în anul 2022, 67 de voluntari au cumulat 254 de ore de voluntariat în activități administrative, care au inclus și Campania 3,5% și ”Cutia de Crăciun”.

Premiul Administrativ s-a acordat voluntarei Bianca Moș

Premiile VOLUNTAR CICRO

Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea, sau pe scurt, CICRO, este un serviciu al Asociației Caritas Eparhial Oradea care și-a deschis porțile pentru familiile venite din Ucraina în contextul războiului în luna iunie a anului 2022. De atunci și până în prezent, le-am oferit beneficiarilor noștri ucraineni sprijin prin servicii sociale complexe, asistență psihologică și programe educaționale tip școală și after school pentru copiii de clasele primare și de gimnaziu. Am angajat la centru o echipă de profesioniști: profesori, psiholog și translator ucraineni, împreună cu care sprijinim integrarea familiilor ajunse la noi.

De-a lungul lunilor de vară am organizat pentru copii și tineri un program tip Summer School, la care aceștia au participat zilnic la activitățile educative și de socializare concepute pentru ei. Am avut norocul de a o avea alături de noi în cadrul acestui program pe prima voluntară ucraineancă înscrisă la ACEO care, la cei doar 16 ani ai ei, a fost prezentă în fiecare zi pentru a-i sprijini într-un mod creativ pe cei 30 de copii care au participat la activități. Are planuri mari pentru viitorul ei în România, unde își dorește să rămână pe termen lung. Îi mulțumim voluntarei noastre pentru disponibilitatea de a crea cot la cot cu noi un context în care micuții ucraineni să se simtă ca acasă.

Premiul voluntar pentru CICRO s-a acordat voluntarei Taranukha Valya.

În continuare vrem să recunoaștem meritele unei persoane care, datorită eforturilor ei neobosite, a reușit să obțină pentru familiile din Ucraina, accesul la servicii și drepturi medicale depline.

Premiul voluntar pentru CICRO s-a acordat voluntarei Simona Todorean.

Premiul CEL MAI ACTIV VOLUNTAR

Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activități din dorința de a schimba ceva pentru comunitatea lui.

Premiul Cel mai activ voluntar s-a acordat voluntarei Alexandra Nicolae.

Premiul pentru DISPONIBILITATE

Disponibilitatea înseamnă a fi prezent la nevoie. Când ești anunțat cu o oră înainte și faci tot posibilul să fii prezent, când renunți la programul tău pentru a oferi o mână de ajutor, când alegi să dedici din timpul tău pentru un plus oferit aproapelui.

Premiul pentru Disponibilitate s-a acordat voluntarei Yvette Levai.

Premiile SPECIALE FUNDRAISER

Premiul special îl oferim persoanelor care promovează asociația noastră în comunitate, prin chemarea la voluntariat și prin propriul exemplu de conduită. De-a lungul anului 2022, am derulat activități de promovare a voluntariatului și acțiuni caritabile de colectare de alimente în instituțiile de învățământ partenere. Activitatea ”Cutia de Crăciun” nu ar fi fost posibilă fără o colaborare strânsă cu învățătoare și profesori dedicați, care au răspuns mereu apelului nostru la sprijin comunitar și au asigurat informarea și mobilizarea elevilor și părinților spre implicarea socială: Carmen Chiș, Krisztina Ursu, Dana Mihincău, Mariana Todorean, Adriana Miclăuș, Patricia Capriș, Florica Crețiu și Roxana Țipla.

Premiile speciale VOLUNTAR PENTRU UCRAINA

Le oferim persoanelor care s-au mobilizat, au promovat și ne-au sprijinit în realizarea Colectei pentru refugiații ucraineni. Prin ajutorul direct al seminariștilor din Oradea și a familiei Scorțe din Telechiu, roadele activității au ajuns dincolo de graniță, la Apșa de Jos, unde sute de oameni au așteptat cu speranță și îngrijorare sprijinul de care aveau atât de multă nevoie.

Le mulțumim: doamnei învățătoare Lia Șipoș, coordonatorul colectei speciale din cadrul proiectului ”Din inimi de copii”, realizată la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea;

  • domnului Tavi Scorțe de la Casa de tip familial ”Margherita” din Telechiu;
  • părintelui Anton Cioba, rector al Seminarul Teologic Greco-Catolic ”Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea.

Premii speciale VOLUNTAR PENTRU CICRO

Le oferim o recunoaștere simbolică celor care și-au asumat, în mod voluntar, să ne susțină în împlinirea misiunii noastre de a oferi, în mod profesionist, suport pentru persoanele refugiate. Fără ajutorul lor atât de necesar și atât de urgent pentru semenii noștri nu am fi putut să oferim calitate în serviciile noastre sociale și nu am fi putut deschide noi orizonturi pentru stabilitatea emoțională, materială și financiară a celor pe care îi ajutăm să se integreze din punct de vedere socio-profesional.

Premiul s-a acordat: „CMI Dr. Cizmaș Narcisa” și Doamnei Dr. Melania Forogău.

Premiul special pentru SPRIJIN ADMINISTRATIV

Îl oferim pentru disponibilitatea, calitatea timpului și diversitatea serviciilor oferite pentru o bună desfășurare a activităților din cadrul asociației.

Premiul s-a acordat domnului Cristian Muntean.

Premiul ,,Voluntarul anului”

Este premiul oferit pentru: implicare, disponibilitate, diversitatea activităților în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite. Toți voluntarii activi din 2022 sunt nominalizați pentru acest premiu, vă invităm pe scenă!

Premiul voluntarul anului 2022 s-a acordat voluntarei GEORGIANA FLONTA

Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Akulenko Vitaliy, Olimpiu Man, Cristina Felappi, Cristina Pantea, Natalia Bendre, grupul Enjoy Music și corul Enjoy Music al Biroului Pastoral pentru Laici al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, alcătuit din elevii claselor primare ale Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu” și, nu în ultimul rând, solistului Ovidiu Lazăr, care a închis evenimentul printr-un recital excepțional.

Traducerea în limba ucraineană a fost asigurată, în această seară, de Svetlana Hercuț, pentru elevii și părinții ucraineni prezenți în sala.

Mulţumim Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, domnului director Andrei Cristea, pentru că ne-a găzduit evenimentul şi domnului Bogdănel Timoș pentru tot ajutorul oferit în organizarea evenimentului.

Felicitări tuturor voluntarilor şi deosebite mulţumiri pentru tot ceea ce au făcut pentru beneficiarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea şi pentru asociaţie în 2023!

Ne găsiți și pe Google News