Ziua Unirii Principatelor Romane a fost sarbatorita in Piata Unirii (FOTO)
Stiri Oradea

Ziua Unirii Principatelor Romane a fost sarbatorita in Piata Unirii (FOTO)

Primarul Ilie Bolojan, împreună cu viceprimarul Mircea Mălan și viceprimarul Florin Birta, au participat astăzi, 24 ianuarie 2019, la manifestările prilejuite de  aniversarea a 160 de ani de la Ziua Unirii Principatelor Române.

 Manifestările au avut loc la statuia voievodului Mihai Viteazul din Piața Unirii. Evenimentul a început cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat al României.

În cadrul manifestărilor a avut loc o slujbă Te Deum oficiată de preoții militari și un recital al corului Facultății de Teologie Ortodoxă ”Episcop Vasile Coman”.

Alocuțiuni despre însemnătatea momentului a rostit prefectul Ioan Mihaiu.

În continuare, istoricul Constantin Moșincat a vorbit despre contextul istoric, semnificația momentului de la 24 ianuarie 1859, dar și despre meritele de necontestat ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza: ”Cuza este cel care face reforma învățâmântului, reforma sistemului monetar, să nu uităm că leul e introdus în vremea lui Cuza. Tot el este cel care face reforma fiscală. În acest context, românii vor cunoaște sub domnia sa, o perioadă de șapte ani în care au loc cele mai strălucite realizări și primele proiecte de modernizare ale României. Cuza va spune la un moment dat: <<M-ați ales ca domnitor, ați avut încredere în mine, eu vă dăruiresc o Românie unită, o Românie întregită>>. Unirea sub Cuza este izvorul nostru de dragoste de țară, este izvorul identității noastre naționale. Dacă nu ar fi fost această unire, noi toți nu ne-am mai fi remarcat ca o națiune, ci ca o populație rătăcită printre altele neamuri”.

A urmat apoi festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori, urmată de defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.

Primarul Ilie Bolojan împreună cu viceprimarul Mircea Mălan și viceprimarul Florin Birta au depus în numele Primăriei Oradea o coroană de flori la statuia voievodului Mihai Viteazul.