Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita la Oradea, in prezenta a sute de oradeni. GALERIE FOTO
Stiri Oradea

Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita la Oradea, in prezenta a sute de oradeni. GALERIE FOTO

Intr-un decor hibernal si pe un frig patrunzator, cateva sute de orădenii, copii, parinti si bunici, alaturi de zeci de oficiali din Primarie, Prefectura, Consiliu Judetean, institutii ale administratie locale sau centrale si partide politice, au sărbătorit azi 98 de ani de la Marea Unire, la Statuia Ostasului Roman, din Piata 1 Decembrie 

Festivităţile dedicate Zilei de 1 Decembrie au început la ora 11:00, cu un ceremonialul religios şi militar, urmat de defilarea gărzii de onoare şi onorul muzicii militare.

Alocuțiuni despre semnificația evenimentului au rostit istoricul Ioan Horga de la Universitatea Oradea, dar și prefectul județului Bihor, dl. Claudiu Pop.

Având în vedere că ziua de 1 Decembrie este  un moment de aniversare naţională, și în același timp  este un bun prilej pentru a evidenţia meritele deosebite ale unor personalităţi din diferite domenii, Prefectul judeţului Bihor, domnul Claudiu Adrian Pop a solicitat instituţiilor precum Teatrul Regina Maria, Serviciului de Ambulanţă Bihor, Colegiului Medicilor Bihor, Şcolii de Poliţie de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, Inspectoratului Şcolar Judeţean, şi Salvamont Bihor să nominalizeze o persoană care s-a remarcat în anul 2016 prin activitatea sa, făcând cinste profesiei şi judeţului Bihor.

Prefectul Claudiu Pop a înmânat persoanelor nominalizate drapelul național și o diplomă de excelență. Aceste persoane au fost: dr. Bocșe Dorin Lucia – nominalizată de Serviciul de Ambulanță Bihor, d-na Elvira Groza – doctor în filozofie și profesor la Colegiul Națioanl Aurel Lazăr – nominalizată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor pentru rezultatele remarcabile obținute cu elevii la olimpiadele internaționale, actorul Richard Balint, unul dintre cei mai reprezentativi actori din România – nominalizat de Teatrul Regina Maria, prof. univ dr. Gheorghe Bumbu – nominalizat de Colegiul Medicilor Bihor, dl Marius Cura – nominalizat de Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră ”Avram Iancu” și dl Cosmin Teucea – nominalizat de Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor.

Membrii corului veteranilor “Traian Moșoiu” din Oradea au cântat în memoria evenimentului de la 1 Decembrie 1918 cântece patriotice şi ostăşeşti.

În continuarea evenimentului, cei prezenți au putut asista la depunerile de coroane şi jerbe de flori la Statuia Ostașului Român, unde instituția Primăriei a fost reprezentată de primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan și viceprimarul Florin Birta.

A urmat apoi parada militară cu personal şi tehnică, desfăşurată în Centrul Civic, pe platoul din faţa Catedralei Ortodoxe.

Imediat după finalizarea paradei, a început distribuirea meniului tradiţional de fasole cu ciolan, varză murată şi ceai, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. În acest an, municipalitatea a pregătit pentru orădeni 2.700 de porţii de mâncare şi ceai, preparate cu sprijinul Garnizoanei Oradea, la popota militară.