Ziua Națională a Meseriilor, prilej de sărbătoare la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea
Stiri Oradea

Ziua Națională a Meseriilor, prilej de sărbătoare la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea

În data de 11 martie, începând cu ora 1000, la Liceul Tehnologic Special nr. 1 Oradea s-a sărbătorit Ziua Națională a Meseriilor, eveniment coordonat de prof. Georgia Serte.

Alături de dna director Alina Vese și dna director adjunct Alexandra Micula, dna profesor Georgia Serte a subliniat importanța și diversitatea tuturor profesiilor precum și rolul școlii profesionale speciale în peisajul educațional bihorean. De la artizani tradiționali la tehnicieni specializați în domenii moderne, meseriile acoperă o gamă largă de activități și competențe.

Această zi servește drept oportunitate de a evidenția rolul vital pe care îl joacă meseriile în societate, prilej cu care Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea a prezentat și oferta educațională pentru anul școlar 2024 – 2025. De la constructori și mecanici la bucătari, horticultori și stiliști, fiecare meserie aduce o contribuție unică și valoroasă. Meseriașii sunt adesea stâlpii pe care se sprijină infrastructura unei societăți, asigurând funcționarea fluentă a acesteia. Prin acest eveniment am încercat să încurajăm tinerii cu cerințe educaționale speciale să exploreze opțiunile de carieră în domeniul meseriilor. A fost o ocazie de a sublinia călătoriile de învățare și dezvoltare continuă în aceste domenii, promovând respectul pentru muncă și excelență în fiecare profesie. Ne dorim ca și ei să-și atingă potențialul maxim și să-și găsească locul în societate, alături de noi, pentru că împreună, vom construi o comunitate puternică și rezilientă.

Este important să nu uităm valoarea tradițiilor și meșteșugurilor care au fost transmise de-a lungul generațiilor. S-a pus accent azi pe importanța parteneriatului școală – familie – agenți economici și posibilitatea inserției pe piața muncii a elevilor cu cerințe educaționale speciale și nu numai.

Elevii Liceului Tehnologic Special nr. 1 Oradea de la calificările bucătar, horticultor, frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist, zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar, tâmplar universal, lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic și-au prezentat realizările din acest an școlar în cadrul unei expoziții iar elevii de la calificarea confecțoner produse textile au organizat o scurtă prezentare de modă. Deasemenea, elevii și-au exersat măiestria în atelierele de lucru din cadrul Caravanei meseriilor unde, sub îndrumarea profesorilor, au desfășurat activități practice în cadrul cărora și-au putut demonstra abilitățile, pasiunea și simțul artistic.

Am avut bucuria de a fi alături de noi: dl Inspector Școlar General Horea Abrudan, dna Florica Cherecheș inițiatoarea Legii 66/2019, dna Inspector Școlar de specialitate pentru învățământul special Elena Erdeli, dna Inspector școlar învățământ profesional și tehnic Vîlceanu Daniela, dna Leontina Daragiu reprezentanta Instituției Prefectului Județul Bihor, dl Bekesi Csaba director AJOFM, dna director Pantazi Teodora CSEI nr.1, agenți economici: Plexus Corp România, Construcții ERBAȘU, S.C. Vanghelis Prod Impex, cadre didactice, părinți și elevi dornici de cunoaștere.

Această zi a fost un moment de recunoaștere și celebrare a măiestriei, expertizei și diversității meseriilor. A fost un prilej de a sublinia contribuția vitală a meseriilor în societate și de a încuraja următoarea generație să-și continue și să-și dezvolte abilitățile în diverse domenii.

„Considerăm că azi am dat dovadă că suntem o echipă, o echipă constructivă, care îşi doreşte un viitor mai bun pentru aceşti elevi cu cerinţe educaţionale speciale”, a subliniat directoarea adjunctă a instituţiei, Alexandra Micula.

Elevii care urmează cursurile acestei școli beneficază de cazare gratuită în internatul școlii, masă gratuită la cantina școlii, programe de terapii specifice, burse de merit, burse tehnologice, și burse sociale. Pentru anul școlar 2024 – 2025, școala are 48 de locuri în clasa a IX-a.

Foto: ilustrativ

Ne găsiți și pe Google News