Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, marcata si la Oradea
Evenimente

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, marcata si la Oradea

noriel.ro
La 25 noiembrie, în întreaga lume este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, pentru a aduce la cunoştinţă cetăţenilor faptul că acest fenomen reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului.

Manifestările menite să conştientizeze publicul cu privire la violenţa în familie şi urmările acesteia au fost organizate în judeţul Bihor de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și Asociaţia „Lampas”, în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Bihor, Fundaţia „Smiles” și Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca „Gheorghe Șincai” din municipiul Oradea, în cadrul campaniei de prevenire a violenţei domestice „Opreşte acum violenţa în familie! Cere ajutor!”.

Organizatorii și-au propus creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.

În acest context, vineri, 24 noiembrie a.c., în Piața Unirii din municipiul Oradea, în cadrul unei acțiuni preventive stradale, elevii Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din municipiul Oradea au distribuit mesaje cu caracter preventiv create chiar de copii, sub forma unor felicitări sau fluturași (anexăm foto). Astfel de acțiuni au fost realizate și de elevii Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller”, Liceului cu Program Sportiv „Bihorul”, de cei ai Școlii Gimnaziale nr.11 și de elevii Școlii Gimnaziale nr.16 din Oradea, care au distribuit fluturași cu mesaje preventive, în proximitatea instituțiilor școlare respective.

decathlon.ro

Tot vineri, 24 noiembrie a.c., poliţiştii de prevenire bihoreni alături de partenerii de program, cu sprijinul elevilor Liceului de Arte Oradea, au desfăşurat o acţiune cu caracter simbolic, în cadrul căreia au distribuit pliante cu mesaje preventive. Activităţile au fost desfăşurate pe platoul Centrului Comercial Plaza Oradea şi în proximitatea Pieţei „Cetate” din municipiul Oradea.

În aceeași locație, trecătorii au avut ocazia să admire expoziția de desene cu mesaje sugestive „Aripi Frânte”, realizate de 30 de elevi ai Liceului de Arte Oradea, coordonați de profesorii Nada Panait, Maria David, Iulian Iancu și Cornelia Tuduc.

Prin creațiile lor, copiii au reușit să transpună în mod artistic viziunea proprie cu privire la fața întunecată a violenței domestice, în urma întâlnirilor interactive pe care le-au avut cu polițiștii de prevenire bihoreni. Copiii, deosebit de talentați, au surprins și au creat, cu ajutorul culorilor, imagini cu impact emoțional, conținând mesaje pătrunzătoare, care promovează nonviolența, încurajează luarea de atitudine împotriva violenței în familie, încearcând astfel să conștientizeze opinia publică cu privire la acest fenomen.

Elevii Liceului de Arte Oradea au dorit să transmită, prin imagine, consecinţele violenţei şi să sensibilizeze astfel, cetăţenii (anexăm foto).

În acelaşi context, poliţiştii de prevenire bihoreni şi partenerii de campanie au discutat cu cetăţenii despre modalităţile concrete de semnalare a cazurilor de violenţă în familie şi despre instituţiile şi organizaţiile care pot oferi sprijin victimelor acestui fenomen, atrăgând atenția asupra faptului că, pentru a primi ajutor, victimele trebuie să iasă din anonimat și să reclame violențele suferite.

Totodată, la standul pe care polițiștii bihoreni și partenerii de program l-au amenajat pe platroul din fața centrului comercial, cetățenii au avut posibilitatea de a-și exprima, la rândul lor, prin mesaje, susținerea pentru victimele fenomenului violenței domestice.

Perioada aleasă pentru desfăşurarea campaniei de prevenire a violenţei în familie în judeţul Bihor se încadrează între două zile cu semnificaţie: 25 noiembrie – Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

În această perioadă, organizatori vor desfăşura în municipiul Oradea diverse activităţi comune, specifice prevenirii violenţei intrafamiliale. Astfel, vor fi desfăşurate acţiuni stradale în locurile publice aglomerate, vor avea loc întâlniri cu cetăţenii din Municipiul Oradea, Ștei şi dinValea lui Mihai, cu elevi şi părinţi din instituţii şcolare bihorene, vor fi proiectate filme educativ – preventive menite a conştientiza cetăţenii cu privire la repercusiunile fenomenul violenţei intrafamiliale şi vor fi distribuite pliante, broşuri şi alte materiale cu  mesaje educativ – preventive.