Zilele Culturii Maghiare 2023 in Oradea, la o noua editie anul acesta in Piata Unirii in acest weekend
Evenimente

Zilele Culturii Maghiare 2023 in Oradea, la o noua editie anul acesta in Piata Unirii in acest weekend

Zilele Culturii Maghiare 2023 revin in Oradea in acest weekend in PIata Unirii cu o noua editie a evenimentului. Vor fi promovate tradițiile, specificul gastronomic și istoria comună pe care le împărtășim.

Zilele Culturii Maghiare 2023 se desfășoară pe parcursul a trei zile și cuprinde activități dedicate întregii familii: muzică, dansuri cu specific maghiar, meșteri populari, bunătăți culinare, activități pentru copii, spectacole de teatru și mult așteptatele care alegorice.

Parada carelor alegorice are loc luni, 21 august, pe străzile Oradiei și va cuprinde 4 care: unul al orașelor Oradea și Debrețin, coroana Sfântului Ștefan, carul Filarmonicii Kodály Debrețin și carul Grupului Marnevall.

Carul de flori comun al Oradiei și Debrecenului – Meridianul Zero – Carul cu flori comun al Oradiei și Debreținului marchează una dintre cele mai importante descoperiri ale Europei: primul observator astronomic european care a luat naștere în Oradea. Timp de peste două secole, între 1464 și 1667, Meridianul Zero, folosit pentru crearea hărților de navigație, a fost amplasat în Cetatea Oradea. Meridianul Zero are o importanță deosebită, având un rol esențial în dezvoltarea navigației și cartografiei și reprezintă și azi dorința de cunoaștere și descoperire.

Coroana Sfântului Ștefan – reprezintă coroana cu care au fost încoronați cei mai mulți dintre suveranii Regatului Ungariei, din Evul Mediu începând cu 1075 și până în data de 30 decembrie 1916.

Filarmonica Kodály Debrețin – Filarmonica Kodály din Debrețin sărbătorește un secol de existență. Ansamblul, cunoscut inițial ca Orchestra Filarmonicii MÁV Debrețin, are o istorie care acoperă aproape întregul secol al XX-lea, cu mii de concerte, apariții în teatre și turnee internaționale. Carul cu flori realizat cu ocazia sărbătoririi centenarului are în centru un dirijor, care prin gesturile sale unitare armonizează întreaga orchestră.

Gastronomie – Grupul Marnevall, este unul dintre cei mai importanți jucători locali din industria alimentară, lansând în acest an primul lor car cu lor inspirat de produsul în formă de dinozauri, Jura Bites.

Sâmbătă, 19 august

 • 8:00 – 18:00 Târg de produse agricole și artizanat – Piața Unirii
 • 10:00 – 18:00 Ateliere pentru copii (picturi pe față, origami, țesături, jocuri din lemn și ipsos) – Piața Unirii
 • 17:00 – 18:00  Spectacolul ansamblului Királykút din Cetariu – Piața Unirii
 • 18:00 – 19:00  Concert pentru copii – trupa Libavonat – Piața Unirii

Duminică, 20 august

 • 10:00 – 18:00  Târg de produse agricole și artizanat – Piața Unirii
 • 10:00 – 18:00   Ateliere pentru copii – Piața Unirii
 • 17:00 – 18:00 Spectacol de teatru: „Anjou – a liliom útvesztői”, Teatrul „Udvari Kamaraszínház”, Budapesta. Sala Mare a Teatrului de Stat
 • 19:00 – 19:30 Cântece și dansuri populare – Piața Ferdinand I.
 • 19:30 – 21:00 Sfințirea pâinii – reprezentanții cultelor istorice maghiare binecuvântează pâinea nouă – Piața Ferdinand I.
 • 21:00 – 22:45 Proiecție film „István, a király” – Piața Unirii

Luni, 21 august

 • 10:00 – 18:00 Parada carelor alegorice din Debrețin – Piața Unirii
 • 14:00 – Majorete Odyseea – Piața Unirii
 • 15:00 – Ansamblul „Hajdu”, Debrețin – moment folcloric – Piața Unirii
 • 16:00- Ansamblul de dans Nagyvárad al Teatrului Szigligeti- Piața Unirii
 • 17:00 – Spectacol Majorete- Feeling- din Debrețin – Piața Unirii

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/zileleculturiimaghiareoradea

Organizatori: Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) și Primăria Municipiului Oradea .

Ne găsiți și pe Google News